Kennisbank
Lees in de kennisbank van PVB Nederland artikelen en onderzoeken waarmee je direct in je eigen dagelijkse praktijk aan de slag kunt. Mis je nog iets? Stuur een mail naar info@pvbnederland.nl.
Wat is het ruimtelijk potentieel van zonnestroom in Nederland?
TKI Urban Energy liet het ruimtelijk potentieel van zonnestroom in Nederland in 2050 onderzoeken. De resultaten laten zien dat zonnestroom van Nederlandse bodem ruimtelijk gezien een grote rol kan spelen in onze toekomstige energievoorziening en dat er nog veel keuzeruimte is om invulling te gaven aan de zonnestroom opgave in 2050. Ten slotte wordt inzichtelijk gemaakt wat de ruimtelijke implicaties zijn van huidige beleidskeuzes en maatschappelijke voorkeuren op het gebied van zonnestroom bij woningen, in zonneparkontwerp en qua prijs-kwaliteit verhouding van zonnepanelen.
Welke mogelijkheden zijn er om projecten slim te ontwikkelen in samenhang met het (lokale) energiesysteem?
Door systeemintegratie verloopt de energietransitie sneller, beter en goedkoper. Om op regionaal niveau systeemintegratie te realiseren, is goede samenwerking tussen initiatiefnemers van duurzame projecten, netbeheerders, gemeenten en RES-regio’s nodig. TKI Urban Energy publiceerde een handreiking waarin systeemintegratie wordt bekeken vanuit de opwek van duurzame elektriciteit. Het belang, de mogelijkheden en de barrières voor systeemintegratie worden besproken, en uitwerkingen en voorbeeldprojecten komen aan bod.
Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming
Bijzondere eisen worden er aan bedrijfshallen nauwelijks gesteld en ambities op het vlak van energie-efficiëntie zijn beperkt. Toch staan er in ons land meer dan 80.000 bedrijfshallen. Dagelijks werken er honderdduizenden mensen, het energiegebruik is aanzienlijk en 3,5 procent van de binnenlandse CO2-emissie ontstaat hier. Bedrijfshallen hebben bovendien een gezamenlijke oppervlakte van 250 vierkante kilometer en hebben daarmee veel invloed op het aanzien van ons land. Er is aanleiding om opnieuw te kijken naar kansen voor duurzame kwaliteit. In een whitepaper gaat TKI Urban Energy op zoek naar koppelkansen.
Innovaties op het gebied van Gebouwbeheersystemen
Er worden steeds meer eisen gesteld aan de verduurzaming van bedrijfsgebouwen en kantoren. Ook wordt het comfort van werknemers steeds belangrijker. Zowel energiebesparing als verhoging van comfort kan bereikt worden door het slim aansturen van de klimaatinstallaties in een gebouw. Traditioneel worden deze installaties aangestuurd door een gebouwbeheersysteem. Dit kennisdossier gaat over gebouwbeheersystemen, over wat het verschil is tussen gebouwbeheersystem, een Energieregistratie- en bewakingssysteem en een Building Energie Management Systems en over de innovaties op deze gebieden met betrekking tot het slim aansturen van klimmaatinstallaties.
Elektrische auto’s slim laden en ontladen
De elektrificatie van de transportsector is wereldwijd in volle gang. Door de opkomst van elektrisch rijden stijgt de vraag naar elektriciteit op bepaalde piekmomenten. De uitrol van de benodigde laadinfrastructuur zal strategisch moeten worden ingericht om de groei van elektrische voertuigen (EV’s) probleemloos te kunnen faciliteren. Daarvoor is het niet alleen nodig om laden op verschillende locaties te stimuleren, maar ook oog te hebben voor de inpassing van elektrisch laden in het elektriciteitssysteem. Dat is o.a. nodig om te voorkomen dat het elektriciteitsnet onnodig verzwaard moeten worden vanwege de piekvraag naar elektriciteit.
Het Nationaal Smart Storage Trendrapport 2022
Het Nationaal Smart Storage trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research is hét visitekaartje voor de storagemarkt. Het trendrapport brengt zaken als jaarlijks geïnstalleerd vermogen, groeiprognoses en businesscases in kaart. Het rapport biedt diepgaande inzichten voor distributeurs, fabrikanten, bouw- en installatiebedrijven, ontwikkelaars, gemeenten, woningbouwcorporaties, journalisten en beleidsmakers.
Flexibiliteit in de gebouwde omgeving: wegwijzer voor ondernemers
De vraag naar flexibiliteit in het elektriciteitssysteem neemt toe als gevolg van de energietransitie. Dit biedt kansen voor flexibiliteit in de gebouwde omgeving. In een rapport wordt aan gegeven wat wel mogelijk is op korte en middellange termijn. Ook willen wordt een realistisch beeld neergezet, gevoed door de vele ervaringen uit proeftuinen, pilots en startup.
Handreiking Uitvoeringsstrategie Zon op daken en objecten
De meeste regio’s en gemeenten hebben ambities voor het opwekken van zonne-energie op daken en objecten opgenomen in hun Regionale Energiestrategie (RES). Deze handreiking helpt hen grip te krijgen op de uitvoering van die ambities.
De handreiking telt zeven stappen, een aantal bijlagen en invulformulieren en bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over het ophalen van informatie, data en beleidsstukken en de analyse hiervan. Is dit al in kaart gebracht, dan kun je starten bij deel twee. Daarin ligt de focus op de uitwerking van de kansen om de potentie van zon op daken en objecten te verzilveren. Je bepaalt je aanpak waarbij je de kansen prioriteert, brengt de benodigde capaciteit, middelen en partners in beeld en stelt de uitvoeringsstrategie op.
Constructieve beperkingen voor zon op dak in utiliteitsbouw
In de transitie naar een schone energievoorziening speelt grootschalige opwek van zonnestroom op dak een belangrijke rol. Tegelijkertijd zijn er barrières die ervoor zorgen dat projecten niet altijd van de grond af komen. Netcongestie staat nu volop in de belangstelling als prangend vraagstuk maar ook andere barrières verdienen aandacht! Een daarvan is constructieve beperkingen: daken die niet of in beperkte mate sterk genoeg zijn om het gewicht van een standaard zonnesysteem te dragen.
Lees het rapport Constructieve beperkingen voor zon op dak in utiliteitsbouw van TKI Urban Energy of kijk een webinar hierover terug.
Kennisdocument verduurzaming utiliteitsbouw
Omdat de utiliteitsbouw verantwoordelijk is voor een significant deel van het energieverbruik en de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving, verdient dit segment de komende jaren extra aandacht. In een rapport uit 2020 wordt door TKI Urban Energy ingegaan op de uitdagingen voor de verduurzaming van de utiliteitsbouw.
Smart Energy Community voor woningen en bedrijfsgebouwen
De Smart Energy Community voor woningen en bedrijfsgebouwen, een initiatief van TKI Urban Energy en Flexiblepower Alliance Network (FAN), is er voor het midden- en kleinbedrijf actief in de energiesector, zoals installateurs en leveranciers van gebouwsystemen en eigenaren en gebruikers van gebouwen, en andere partijen die zich bezighouden met of meer willen weten van energieflexibiliteit voor woningen en bedrijfsgebouwen. Binnen de community kan actief kennis worden uitgewisseld over wat er nu al mogelijk is en welke kansen er in het verschiet liggen. We bespreken ontbrekende puzzelstukjes en nieuwe mogelijkheden voor innovatie. Natuurlijk biedt dit de mogelijkheid om gezamenlijk business te creëren.
Innovaties op het vlak van energieflexibiliteit
Nederland wordt meer en meer elektrisch. Warmtepompen en elektrische auto’s vervangen de gasketel en verbrandingsmotor. Door het hele land zijn steeds meer windmolens en zonneparken te vinden. Zowel het aanbod van elektriciteit als de vraag naar elektriciteit groeit dus. Maar soms waait het hard, en soms nauwelijks. Dat gegeven stelt nieuwe uitdagingen aan de verbindende schakel in het geheel: de elektriciteitsnetten. Het sleutelwoord? Flexibiliteit. Daarmee kan de elektriciteitsvoorziening stabiel worden gehouden en lokale overbelasting worden voorkomen. Gelukkig zijn er vele innovators die zich bezighouden met energieflexibiliteit. Zij bieden belangrijke oplossingen in een steeds grilliger energiesysteem.
TKI Urban Energy zet de meest veelbelovende en succesvolle projecten van dit moment op een rijtje.
Smart charging synergies: Conflicten en belangen rondom proposities voor slim laden
Slim laden van elektrische voertuigen heeft een enorm potentieel: in economische waarde, in ontsluiting van flexibele energiebronnen en in het voorkomen van netcongestie. Die theorie is gebaseerd op de aanname dat er een perfect functionerende markt zal ontstaan. De praktijk laat echter een ander beeld zien: de verschillende doelstellingen van slim laden staan soms haaks op elkaar. In de verkenning Smart charging synergies – Conflicten en belangen rondom proposities voor slim laden worden 12 aanbevelingen gedaan om het potentieel van slim laden maximaal te benutten.
Knelpunten Smart Energy
Er zijn grote verwachtingen van slimme energiediensten (smart energy), die flexibiliteit ontsluiten. De opschaling van deze slimme diensten blijft echter nog steken. Royal HaskoningDHV heeft een verkenning uitgevoerd naar knelpunten in marktordening en wet- en regelgeving in het smart energy innovatie-ecosysteem in verschillende marktsegmenten met een focus op elektriciteit.
Dat heeft geleid tot dit rapport en een bijbehorende actieagenda.
Handreiking slimme energiesystemen
Vanwege de druk op ons elektriciteitsnetwerk kijken we naar oplossingen om onze energievoorziening slimmer, duurzamer en efficiënter in te richten. In deze handreiking kijken we naar de bijdrage die slimme energieoplossingen aan ons energiesysteem kunnen leveren en hoe we tot die oplossingen kunnen komen. We gaan in deze handreiking – mede aan de hand van concrete voorbeeldsituaties – dieper in op de problemen die de slimme energieoplossingen beogen op te lossen, wat die oplossingen kunnen zijn en hoe die in de praktijk gebracht kunnen worden.