Webinars
Webinars terugkijken
PVB organiseert regelmatig lunchwebinars over uiteenlopende onderwerpen met deskundigen en voorlopers uit het werkveld. Hieronder vind je ze allemaal.
Om tafel met de overheid
In dit webinar duiken we in de rol van overheden bij het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen. Het Rijk zet in op toekomstbestendigheid: groen, circulair, sociaal en innovatief. Daarnaast hanteert de overheid verschillende regelingen en subsidies om het MKB te stimuleren om te verduurzamen.
Aan dit gesprek doen mee:
- Leontien Cenin, als strategisch adviseur bij provincie Zuid-Holland houdt zij zich bezig met het verduurzamen van bedrijventerreinen.
- Tanja de Jonge, wethouder van gemeente Dordrecht. Tot haar portefeuille behoren onder meer duurzaamheid, klimaat, energie & milieu.
Om tafel met de overheid
Praktische voorbeelden van samenwerkingen
Veel verduurzamingstrajecten op bedrijventerreinen bevinden zich nog in de planvormingsfase. Hierdoor ontstaat soms het beeld dat er vooral gepraat wordt. Gelukkig zijn er ook veel voorbeelden waar concrete resultaten worden gerealiseerd. In dit webinar bespreken we verschillende voorbeelden hiervan. Zo laat Green Business Club ons een aantal voorbeelden zien die je concreet en praktisch snel kunt realiseren. Deze stichting verbindt overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen en werkt samen aan verduurzaming.
Daarnaast zijn er ook projecten die een langere aanlooptijd hebben. In het webinar bespreken we de realisatie van een zonnepark en windmolens voor én door ondernemers. In 2021 startte Windunie met het initiatief Windpark Greenport Venlo. Hier is een windpark ontwikkelt met in totaal 9 windturbines.
Sprekers
- Samen impact maken met Green Business Club. Diederik Imfeld is projectmanager bij Green Business Club en neemt ons mee verschillende projecten
- Nick de Wilt is manager energiesystemen bij Windunie en vertelt ons hoe initiatief Windpark Greenport Venlo tot stand is gekomen.
Praktische voorbeelden van samenwerkingen
De wereld van de tools
In deze webinar bespreken we hoe de opensource planningstool ZENMO bij dit proces van dienst kan zijn: de tool geeft in eerste instantie inzicht in het huidige gebruik en de impact van dat gebruik op de netcapaciteit. Daarnaast is de tool instaat om te vertellen wat er gebeurt met de netcapaciteit als er een x aantal zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen worden geïnstalleerd.
Deelnemers en presentaties:
- Nelianne van Bloemendaal: het ophalen van data en het krijgen van inzicht op bedrijventerrein de Flier in Nijkerk
- Auke Hoekstra: hoe de Zenmo Zero tool helpt om meer uit bestaande netaansluitingen te halen
- Krijn Ratsma: ervaringen met de Zenmo tool in de dagelijkse praktijk
De wereld van de tools
Hoe financier je verduurzamingsprojecten op bedrijventerreinen
Op veel bedrijventerreinen maken bedrijven plannen om gezamenlijk te investeren in allerlei projecten. Plannen maken is leuk, maar uit eindelijk moeten deze ook worden uitgevoerd! In de praktijk merken we dat veel verduurzamingsprojecten in de planvorming blijven hangen. Hoe zorg je dat de financiering rondkomt en het project niet in de bureaula verdwijnt? In dit webinar onderzoeken we vanuit verschillende perspectieven waar bedrijventerreinen nu in de praktijk tegen aanlopen – en hoe het wèl kan.
Deelnemers en presentaties:
- Maarten Bunnik, Energiefonds Drenthe: financieringsopties voor verduurzaming
- Han Wiendels, Herstructureringsmaatschappij Overijssel NV: voor een goed plan is altijd geld te vinden, maar hoe gaat dat in zijn werk?
Hoe financier je verduurzamingsprojecten op bedrijventerreinen
Stakeholdermanagement bij warmte-uitwisselingsnetten
Het wordt vaak in toekomstplannen voor 2050 geschetst: op het bedrijventerrein wisselen bedrijven onderling hun warmte uit. Zo wordt de restwarmte van het ene bedrijf de productiewarmte van het andere bedrijf. Een mooi streven, maar het aantal gerealiseerde projecten is nog gering. In dit webinar onderzoeken we de mogelijkheden voor ondernemerscollectieven, gemeenten en aanjagers om aan de slag te gaan met warmtenetten. Is het de moeite waard om hier tijd in te investeren? En hoe zorg je dat jouw project succesvol wordt?
Deelnemers en presentaties:
- Jurian van der Wal, Transitiemakers: de uitbreiding van een warmtenet in Twentekanaal
- Rob Verzijl, Duurzame Ring Heerhugowaard: restwarmte voor 10.000 woningen uit de productie van natuurazijn
- Sjoerd Parren, Equans: voorbeelden van bedrijven die energie uitwisselen met andere partijen
Hoe ziet samenwerken eruit?
Energiesystemen op bedrijventerreinen
Dit webinar behandelt energiesystemen, en het onderzoek “Handreiking slimme energiesystemen”. We lichten uit wat de meerwaarde van dit onderzoek is voor bedrijventerreinen en illustreren dat uiteraard weer met voorbeelden uit de praktijk.
Deelnemers en presentaties:
- Maarten de Vries (TKI Urban Energy), Robert van den Hoed (NKL Nederland / Voorzitter NAL werkgroep Logistiek), Rogier Pennings (Stevin Technology Consultants) en Richard Kleefman (PVB): slimme energiesystemen
Energiesystemen op bedrijventerreinen
Collectieve warmte en koude
Voor bedrijventerreinen is een warmtenet een heel interessante optie. Wat zijn de pro’s en cons van collectieve warmte en koude op bedrijventerreinen? Aan de hand van voorbeelden bespreken de deelnemers wanneer zo’n gezamenlijk systeem interessant kan zijn en waar je dan op moet letten.
Deelnemers en presentaties:
- Robert Jan van Egmond, TKI Urban Energy: introductie Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland
- Jan Breedveld (Firan) & Steven Maclean (Ennatuurlijk): warmtenet in Hengelo
- Rimmert van Luyn: bedrijventerrein Zaltbommel
Collectieve warmte en koude
Nut en noodzaak van samenwerking
De webinarreeks start met de nut en noodzaak van samenwerking op bedrijventerreinen. Want waarom is samenwerking belangrijk als het gaat om de verduurzaming van bedrijventerreinen? Dit bespreken we met 3 professionals die zich bezighouden met de verduurzaming en samenwerking op bedrijventerreinen. Dit doen zij vanuit de overheid en het bedrijfsleven.
Nut en noodzaak van samenwerking