Home / Nieuws / Watertekort: een urgente uitdaging voor bedrijventerreinen

Watertekort: een urgente uitdaging voor bedrijventerreinen

18 november 2024

Stel je voor: als bedrijf hoor je ineens dat je geen wateraansluiting meer kunt krijgen, ofdat je bij watertekorten als eerste wordt afgesloten. Dat klinkt als iets wat ver weg staat van de dagelijkse realiteit. Nederland is toch een waterland? We denken bij water vaak in termen van overvloed. De harde realiteit is dat water schaarser wordt. Dit is vooral een belangrijk thema voor bedrijventerreinen, waar veel grootverbruikers zitten en het in sommige regio’s al onmogelijk is om een nieuwe drinkwateraansluiting te krijgen. De situatie gaat de komende twee jaar alleen maar verslechteren, met serieuze tekorten in het vooruitzicht. Daarom moeten we water nu gaan zien als een kostbaar en waardevol goed.

Watertekorten in Nederland

Tussen wateroverlast en watertekort

De waterproblematiek op bedrijventerreinen kent twee gezichten. Allereerst zien we op steeds meer plekken te korten ontstaan doordat we te veel uit de grond pompen en de waterstand in de rivieren steeds lager wordt in de zomers. Door de dalende grondwaterstanden en de noodzaak om natuurgebieden te beschermen, mag er soms geen water meer opgepompt worden in een bepaald gebied of periode. Dit heeft als gevolg dat grootgebruikers, zoals vleesverwerkingsbedrijven, procesindustrieën, en de papierindustrie, geen nieuwe aansluiting meer kunnen krijgen op bedrijventerreinen.

Tegelijkertijd speelt er een ander probleem: veel bedrijventerreinen zijn verhard, waardoor het water tijdens hoosbuien niet snel genoeg kan worden afgevoerd. Door verharding zakt regenwater niet altijd in de grond, maar komt het in het riool terecht. Het riool heeft vaak niet voldoende capaciteit, wat wateroverlast tot gevolg heeft.

Beide problemen worden steeds urgenter, zeker nu klimaatverandering leidt tot extremere weersomstandigheden, zoals langere periodes van droogte of juist hevigere regenval in een korte tijd. De droge zomers van de afgelopen jaren en de overstromingen in 2021 en 2023 tonen aan dat we ons waterbeheer fundamenteel moeten aanpassen. En dit heeft gevolgen voor bedrijven en bedrijventerreinen!

Van gesprek naar oplossing

Het is van groot belang dat de juiste stakeholders – zoals gemeenten, bedrijven en waterschappen – met elkaar in dialoog gaan om samen duurzame oplossingen voor waterbeheer te vinden. Om ideeën en inzichten te verzamelen, organiseerden PVB samen met TAUW en gemeente Boxtel op 31 oktober een werkatelier in Boxtel, met als thema “Waterhubs.” Tijdens dit werkatelier kwamen verschillende betrokkenen samen om  meer inzicht te krijgen in de problematiek van water op bedrijventerreinen. We hebben gezamenlijk geconstateerd dat het belangrijk is om werkgemeenschappen rondom water op te gaan zetten op. Het doel van deze werkgemeenschappen is om gezamenlijk innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen die waterbeheer toekomstbestendig maken.

Innovatie speelt een cruciale rol. Denk aan de ontwikkeling van systemen die zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en het hergebruik van water en afvalstromen. Gemeenten kunnen deze innovaties ondersteunen door cofinanciering voor haalbaarheidsonderzoeken. Een praktisch voorbeeld van deze aanpak is de waterrotonde in Helmond, waar gewerkt wordt aan efficiënt hergebruik van water op bedrijventerreinen.

Tijd voor actie: maar hoe?

Het is tijd om naar concrete actie over te gaan, zodat we voorbereid zijn op de wateruitdagingen van de toekomst. De urgentie van waterbeheer kan niet worden onderschat.  Om bedrijventerreinen echt toekomstbestendig te maken, is structurele samenwerking tussen verschillende partijen de sleutel tot een succesvolle aanpak. Alleen door samenwerking en innovatie kunnen we een toekomstbestendig watersysteem creëren dat bestand is tegen de uitdagingen van de komende jaren.

Maar hoe geef je zo’n samenwerking vorm, en waar begin je? PVB ondersteunt lokale spelers – van parkmanagers en regionale overheden tot ondernemers – bij elke stap: van het opstarten van samenwerkingen en het opstellen van duurzaamheidsstrategieën tot de uitvoering en het delen van kennis. Loop jij tegen vraagstukken aan omtrent watertekort aan? Neem contact op via info@pvbnederland.nl en ontdek wat mogelijk is.

Meer lezen over water?