Home / Nieuws / Energietransitie bedrijven: Veghelse bedrijventerreinen zetten de toon

Energietransitie bedrijven: Veghelse bedrijventerreinen zetten de toon

1 mei 2025
  • Locatie: Veghelse bedrijventerreinen
  • Oppervlakte: 450 hectare
  • Betrokken regionale organisaties:
    Platform Ondernemend Meierijstad (parkmanagement), Gemeente Meierijstad, Enexis, Provincie / BOM, individuele bedrijven, en diverse subsidieprogramma’s voor deelprojecten
  • Contactgegevens parkmanager/duurzaamheidsmanager:
    Jos van Asten (Platform Ondernemend Meierijstad)
    Telefoon: 0613447023
    E-mail: jos@pom.nl 
  • Hier vind je meer informatie over Lokaal Collectief Energiesysteem voor de Veghelse
    Bedrijventerreinen.


    En
    hier vind je meer informatie over een fossielvrij bedrijvig Meierijstad.

De uitdaging: bedrijven versnellen de energietransitie ondanks netcongestie

Sinds eind 2022 kampt de regio met toenemende netcongestie, waardoor bedrijven steeds vaker tegen grenzen aanlopen: van het niet kunnen terugleveren van duurzaam opgewekte stroom tot het uitblijven van aansluitcapaciteit voor nieuwe machines of elektrische voertuigen.

Tegelijkertijd is er de wens om het vestigingsklimaat sterk te houden én versneld afscheid te nemen van fossiele brandstoffen.

Gemeente Meierijstad, Platform Ondernemend Meierijstad , diverse bedrijven, netbeheerder Enexis, VNO-NCW Brabant Zeelanden, en de provincie Noord-Brabant zetten daarom samen de schouders ondereen ambitieus doel: een toekomstbestendig, fossielvrij bedrijventerrein.

Maar met vele uiteenlopende initiatieven en belangen, een complex energienet, wet- en regelgeving die nog onvoldoende aansluit bij de nieuwe situatie, lange doorlooptijden en hoge kosten is dat geen gemakkelijke opgave.

Bouwen aan een collectief energiesysteem

Ondanks de complexiteit kiezen de betrokken partijen in Veghel voor een duidelijke route: het opzetten van een collectief en toekomstbestendig energiesysteem.

Dit gebeurt stap voor stap, met oog voor haalbaarheid, wet- en regelgeving én de dagelijkse praktijk van ondernemers.

Belangrijke elementen zijn het opzetten van één of meerdere Groeps Transport Overeenkomsten (GTO’s), waarmee bedrijven gezamenlijk transportcapaciteit beheren, en het ontwikkelen van een Lokaal Collectief Energiesysteem (LCE). Daarnaast wordt gewerkt aan oplossingen voor het delen van warmte via een regionaal warmtenet, collectieve laadinfrastructuur, realisatie van nieuwe bronnen door middel van zonneparken en windmolens, energiebesparing, en waar mogelijk de inzet van waterstof. Deze collectieve aanpak is essentieel binnen de bredere energietransitie van bedrijven.

Actuele stand van zaken: eerste stappen richting samenwerking

De verduurzaming van de Veghelse bedrijventerreinen krijgt sinds 2023 concreet vorm binnen het plan van aanpak “Grote Oogst Veghelse bedrijventerreinen”, onderdeel van de provinciale Grote Oogst-aanpak. Provincie, gemeente Meierijstad, Platform Ondernemend Meierijstad, het bedrijfsleven en partijen zoals Enexis en Waterschap Aa en Maas trekken hierin intensief samen op.

Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van overheid en ondernemers is het plan ondertekend en zijn de eerste investeringen toegezegd: € 250.000 van de provincie, aangevuld met even grote bijdragen van gemeente en bedrijfsleven (inclusief Rabobank).

De praktijkfase: meetdata, mobiliteit en collectieve energie

In de praktijk zijn inmiddels de eerste stappen gezet: er wordt gewerkt aan het verzamelen van meetdata van bedrijven met grootverbruik aansluitingen als basis voor een Groeps Transport Overeenkomst (GTO). Daarnaast lopen er initiatieven rondom duurzame mobiliteit, energieopslag, lokale opwek en warmtenetten.

De ambities reiken verder dan alleen energietransitie: ook stikstofreductie en circulaire kansen worden actief verkend. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een communicatiecampagne om ondernemers te betrekken, informeren en verbinden. Zo ontstaat er een stevige basis om de ambities uit het plan van aanpak gezamenlijk waar te maken.

Meer weten over de energietransitie?

Neem een kijkje in de kennisbank!

Meer weten over de energietransitie voor bedrijven?