Home / Nieuws / De PVB Bustour: Beleid ontmoet praktijk in Utrecht

De PVB Bustour: Beleid ontmoet praktijk in Utrecht

25 november 2024

Afgelopen donderdag 21 november vond de tweede PVB-bustour plaats. Dit keer stond de provincie Utrecht in de schijnwerpers. Geheel in stijl maakten we een rit in een elektrische bus langs innovatieve energietransitieprojecten. Een dag vol actie, leren van de praktijk en gesprekken met bevlogen initiatiefnemers. Het gevarieerde programma bood volop kansen om kennis te delen, te netwerken en samenwerkingen te verkennen.

Eerste stop: Lage Weide toont samenwerking in de praktijk aan

Onze tour begon bij de Hofclub op bedrijventerrein Lage Weide. Hier werden we warm welkom geheten door Roeland Tameling, directeur-bestuurder van de Industrievereniging Lage Weide. Roeland trapte de dag af met een inspirerende presentatie over de Green Deal met de Provincie Utrecht en benadrukte het belang van organiserend vermogen op een bedrijventerrein. “We werken echt vanuit de vraag van de ondernemer. De ondernemers stellen de kaders, en wij werken het plan verder uit,” vertelde Roeland.

Vervolgens nam Meya Sollman van Energie Collectief Utrechtse Bedrijventerreinen (ECUB) het woord. Ze vertelde over de thema’s waar zij zich mee bezighouden op de bedrijventerreinen in Utrecht. ECUB richt zich op drie hoofdthema’s: duurzame brandstof, duurzame energie en netcongestie, vaak in samenwerking met andere organisaties. Meya gaf ook een inkijkje in de uitdagingen die hierbij komen kijken en hoe ECUB hiermee omgaat.

Na een korte rit met de bus kwamen we aan bij de energie-hub Lage Weide, een inspirerend praktijkvoorbeeld van samenwerking in de energietransitie. Bert Strijker, de initiatiefnemer van de energie-hub, nam ons mee in het verhaal achter dit project. “Wat in 2021 begon als een idee, is nu werkelijkheid geworden,” vertelde Bert terwijl hij het proces toelichtte. Vooral afstemming, wederzijds begrip en vertrouwen bleken de sleutel voor een succesvolle samenwerking.

Stop twee: KWR en de toekomst van waterstof

Onze volgende stop was het KWR, waar we eerst gezamenlijk lunchten voordat we werden meegenomen in de wereld van waterstof. Jos Boere van Hysolar gaf ons een inzichtelijke presentatie over de mogelijkheden van waterstof in de energietransitie. Hij vertelde ons het verhaal achter de grootste werkende elektrolyser van Nederland, die we na de presentatie ook in het echt mochten bewonderen. Wat deze elektrolyser bijzonder maakt, is dat het groene stroom van een nabijgelegen zonnepark omzet in waterstof, die vervolgens lokaal gebruikt kan worden door het watertankstation, 1,1 km verderop. “Een nieuw streekproduct dus,” zei Jos trots. De elektrolyser is een van de projecten van ‘LIFE NEW HYTS’, een samenwerking tussen KWR, de Provincie Utrecht, Hysolar, Stamhuis en Jos Scholman Beheer B.V., met als doel het bevorderen van groene waterstof voor wegtransport.

Eenmaal opgewarmd binnen, gaf Daniël Bakker van KWR een presentatie over het ‘Power-to-X’ onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het toekomstige energiesysteem van bedrijventerreinen. Er werden drie verschillende scenario’s onderzocht, waarbij verschillende energiesystemen met elkaar worden gekoppeld. Dit resulteert in een efficiënter energiesysteem, wat de druk op het elektriciteitsnet verlaagt en de behoefte aan verzwaring van het energienet vermindert.

Laatste stop: samenwerking de sleutel van succes

De dag werd afgesloten met een toogdialoog, waarin de deelnemers actief ideeën deelden en volop discussieerden over de gepresenteerde inzichten. Onder het genot van een drankje kwamen de verschillende perspectieven samen. De sprekers, waaronder Roeland Tameling, Meya Sollman, Bert Strijker, Jos Boere en Daniël Bakker, inspireerden de groep met hun expertise en ervaringen, wat het belang van kennisdeling nogmaals benadrukte. Het was een dag waarop duidelijk werd dat de energietransitie geen soloproject is, maar dat we het alleen samen kunnen realiseren.

Meer informatie