

- Locatie: Lage Weide Utrecht
- Oppervlakte: 308 ha
- Betrokken regionale organisatie: Parkmanagement Lage Weide, Goedopweg, Provincie Utrecht en het Ondernemersfonds Utrecht.
- Parkmanagement: Parkmanagement Lage Weide
Fietspotentieel benutten: Lage Weide pakt verkeersdruk aan
Het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide stond voor een groeiende uitdaging: toenemende verkeersdrukte en de bijbehorende uitstoot als gevolg van het woon-werkverkeer. Met 18.000 werknemers en 900 bedrijven, waaronder distributiecentra, productiebedrijven en kantoren, is Lage Weide een drukbezocht gebied. Naast het dagelijkse woon-werkverkeer droeg ook het intensieve logistieke verkeer bij aan de verkeersdruk. Dit leidde vooral tijdens de spits tot opstoppingen en vertragingen, wat de bereikbaarheid en efficiëntie van het bedrijventerrein onder druk zette.
Tegelijkertijd bleek uit analyses dat een aanzienlijk aantal werknemers op fietsafstand van het terrein woont. Het ontbrak echter aan een goede first- en last-mile fietsoplossing vanaf de OV-plekken op Lage Weide om dit potentieel verder aan te boren. Deze situatie bood een kans om gericht maatregelen te nemen die zowel de bereikbaarheid als de duurzaamheid van het bedrijventerrein konden verbeteren.

De last mile met de e-bike
Om werknemers te stimuleren vaker de fiets te gebruiken en de verkeersdrukte terug te dringen, is in juni 2023 een innovatief deelfietsproject gelanceerd op bedrijventerrein Lage Weide. Dit initiatief richt zich specifiek op werknemers die binnen een straal van 30 minuten (elektrisch) fietsen van hun werk wonen. Het project maakt gebruik van een gebruiksvriendelijk deelfietsensysteem, waarvoor rondom het bedrijventerrein inmiddels circa 20 fietshubs zijn gerealiseerd. Een hub is een strategisch geplaatste locatie waar een aantal Dott (voorheen TIER) e-bikes gereed staat voor gebruik.
Hoe het werkt: werknemers kunnen in de buurt van hun huis een Dott-fiets pakken en deze gebruiken om naar Lage Weide te fietsen. Daar parkeer je de fiets eenvoudig bij een van de ongeveer 20 fietshubs. Voor de terugreis begin je weer bij een van die hubs. Het onderhoud en opladen van de fietsen wordt volledig verzorgd door de verhuurder, Dott. Het openen van het slot en het registreren van je rit gebeurt via een gebruiksvriendelijke app (Gaiyo) op je mobiele telefoon.
De route van het project
Tussen juni 2023 en april 2024 maakte het deelfietsproject een vliegende start, met meer dan 15.000 fietsritten in die periode. Elke deelfiets werd gemiddeld 1,6 keer per dag gebruikt, met een gemiddelde afstand van 4 kilometer per rit. Bovendien registreerden zich dagelijks 9 nieuwe gebruikers. Gedurende deze periode was het gebruik van de deelfietsen voor deelnemers volledig gratis.
De populariteit van het project leidde tot een sneller dan verwacht uitgeput budget. Hierdoor werd in mei 2024 een eigen bijdrage van €2,- per rit ingevoerd. Na deze wijziging daalde het aantal maandelijkse ritten van 2.500 naar circa 1.000.
Het project maakt deel uit van een bredere ambitie: in drie jaar tijd sinds de lancering moet het aantal autoritten tijdens de spits op Lage Weide en het nabijgelegen gebied Wetering-Haarrijn met 5.000 worden teruggebracht.
Geleerde lessen en vervolgstappen
De inzet van e-bikes blijkt een aantrekkelijke oplossing: ze zijn snel, eenvoudig en bieden een zorgeloze manier van reizen, wat bovendien bijdraagt aan de tevredenheid van werknemers. Giayo: “De energietransitie dwingt ons naar een duurzaam mobiliteitssysteem te bewegen, waarbij we streven naar CO2-neutraal reizen. Alleen samen kunnen we de CO2-uitstoot verder terugdringen. Door duurzame mobiliteit in één app aan te bieden, maken we het onze gebruikers gemakkelijker om bewuster te reizen.”
ILW Parkmanagement Lage Weide sluit zich hierbij aan met een ambitieuze aanpak. Roeland Tameling benadrukt: “Wij zijn het eerste bedrijventerrein in Nederland dat op deze manier deelfietsen beschikbaar stelt voor medewerkers van bedrijven. Dit is op zo’n grote schaal niet eerder gedaan in een regio.” Hiermee zet Lage Weide een belangrijke stap in de versnelling van de energietransitie en laat het zien hoe innovatieve mobiliteitsoplossingen een positieve impact kunnen hebben op zowel duurzaamheid als bereikbaarheid.

Hoe maak je gebruik van de Dott e-bikes?
Door je in te schrijven kan je gebruik maken van het deelfietsensysteem Lage Weide en de e-bikes van Dott.