- Locatie: Zaanstad
- Oppervlakte: 130 ha
- Hoeveelheid bedrijven: ca 75
- Parkmanagement Vereniging HoogTij
- Parkmanager: Emily de Bree
Contact – Parkmanagement Hoogtij (pmhoogtij.nl)
Van traditioneel naar toekomstbestendig
Oorspronkelijk was HoogTij een traditioneel bedrijventerrein met een functionele inrichting van gazons, ruw gras, struiken en bomen. Deze inrichting voldeed aan de basisbehoeften, maar bood weinig ruimte voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. De afgelopen jaren heeft een transformatie plaatsgevonden waarbij delen van het terrein zijn heringericht met plantvakken, wandel- en fietsroutes, en kruidenmengsels. Deze aanpassingen hebben niet alleen de esthetiek van het terrein verbeterd, maar ook de biodiversiteit aanzienlijk verhoogd.
Een bijzonder kenmerk van deze transformatie is het adoptiegroen. Bewoners onderhouden stukken openbare ruimte handmatig, wat bijdraagt aan het versterken van de biodiversiteit. Daarnaast zijn in de overgangszone naar de woonbebouwing taluds ingeplant met wilgen en is een grote waterpartij met vogeleilanden en natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Deze maatregelen maken HoogTij tot een groen en toekomstbestendig bedrijventerrein.
Klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen
Het parkmanagement van HoogTij heeft aanzienlijke stappen gezet op het gebied van klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen. Door delen van het gazon en ruw gras te vervangen door struiken, bomen en kruidenmengsels, is het terrein biodiverser geworden. Daarnaast zijn er watergangen en vijvers aangelegd om wateroverlast te voorkomen en droogteperiodes te overbruggen. Deze robuuste groen- en waterstructuren zijn met elkaar verbonden en zorgen voor een betere waterhuishouding en vermindering van hittestress.
Bedrijven op HoogTij worden ook gestimuleerd om hun kavels duurzaam in te richten. Het beeldkwaliteitplan dat voor HoogTij geldt, biedt hiervoor de nodige waarborgen. Hierdoor ontstaat een samenhangend en duurzaam geheel waarin zowel de natuurlijke als de bebouwde omgeving optimaal worden benut.
HoogTij: op een duurzame manier ondernemen
De sterke publiek-private samenwerking
De vergroting van de biodiversiteit op HoogTij is grotendeels te danken aan de samenwerking tussen parkmanagement, bedrijven, gemeente, Port of Amsterdam en omwonenden. Deze partijen komen regelmatig samen om de ontwikkelingen en plannen te bespreken en bij te sturen. Deze nauwe samenwerking zorgt voor een breed draagvlak en maakt het mogelijk om snel te schakelen bij de implementatie van nieuwe maatregelen.
De ervaringen die zijn opgedaan bij de ontwikkeling van HoogTij worden gedeeld met andere bedrijventerreinen, zowel binnen als buiten de regio. Zo maakt HoogTij deel uit van het programma Circulaire Werklocaties, waar kennis en ervaringen over circulaire bedrijventerreinen worden uitgewisseld. Deze uitwisseling van kennis en ervaringen zorgt ervoor dat HoogTij niet alleen zelf blijft verbeteren, maar ook andere terreinen inspireert om duurzame stappen te zetten.
Nominatie: Meest Klimaatadaptieve & natuurinclusieve bedrijventerrein in 2023
De nominatie voor meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein is een erkenning van de inspanningen en successen die HoogTij heeft geboekt. Door de jarenlange samenwerking en voortdurende inzet van alle betrokken partijen is HoogTij uitgegroeid tot een groen en toekomstbestendig bedrijventerrein. Met de geplande aanleg van een 10 hectare groot park aan de noordkant van HoogTij en verdere groene ontwikkelingen in de komende jaren, blijft HoogTij een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijventerreinen.