

- Locatie: Zaanstad
- Oppervlakte: 130 ha
- Hoeveelheid bedrijven: ca 75
- Betrokken partij:
Parkmanagement Vereniging HoogTij - Parkmanager: Emily de Bree
- Contact parkmanagement:
Parkmanagement Hoogtij
Ondernemers op bedrijventerrein HoogTij stonden voor een herkenbare uitdaging: wateroverlast bij hevige regen, droogte in de zomer en toenemende hittestress. Om die risico’s te beperken én het terrein aantrekkelijker te maken voor bedrijven en medewerkers, is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in groen en water.
Van functioneel naar groen en aantrekkelijk
Waar HoogTij ooit een traditioneel ingericht terrein was met vooral gras, struiken en bomen, is het nu getransformeerd. Delen van het terrein zijn opnieuw ingericht met plantvakken, kruidenmengsels en wandel- en fietsroutes. Deze vergroening verhoogt niet alleen de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een prettige werkomgeving.
Adoptiegroen en natuurzones versterken het terrein
Een opvallend onderdeel is het zogeheten adoptiegroen: bewoners onderhouden zelf stukken openbaar groen, wat de betrokkenheid vergroot en de biodiversiteit versterkt. Daarnaast zijn taluds ingeplant met wilgen en is een grote waterpartij gerealiseerd met vogeleilanden en natuurvriendelijke oevers. Deze maatregelen maken HoogTij tot een groen en toekomstbestendig bedrijventerrein.
Samen investeren
Parkmanagement HoogTij werkt actief aan een klimaatrobuust bedrijventerrein. Watergangen en vijvers zorgen ervoor dat het terrein beter bestand is tegen extreme regenval en langdurige droogte, en verminderen de kans op hittestress. Deze slimme groen- en waterstructuren zijn met elkaar verbonden en dragen zichtbaar bij aan een prettigere werkomgeving.
Ook bedrijven zelf worden gestimuleerd om bij te dragen. Via het beeldkwaliteitplan worden ondernemers geholpen hun kavel duurzaam en aantrekkelijk in te richten – met als resultaat een samenhangend, toekomstbestendig geheel waar zowel natuur als bedrijvigheid tot hun recht komen.

HoogTij: op een duurzame manier ondernemen

Publiek en privaat trekken samen op
De vooruitgang op HoogTij is te danken aan een krachtige samenwerking tussen parkmanagement, ondernemers, gemeente, Port of Amsterdam en omwonenden. Zij overleggen regelmatig over plannen en voortgang, waardoor er snel kan worden geschakeld bij de uitvoering van nieuwe maatregelen. Die betrokkenheid zorgt voor draagvlak én resultaat.
De ervaringen op HoogTij worden actief gedeeld met andere bedrijventerreinen in en buiten de regio, onder meer via het programma Circulaire Werklocaties. Zo inspireert HoogTij anderen om ook werk te maken van een toekomstbestendig terrein.
Nominatie
De nominatie voor het Meest Klimaatadaptieve & Natuurinclusieve Bedrijventerrein van 2023 is een mooie erkenning voor de jarenlange inzet op HoogTij. Dankzij de samenwerking tussen ondernemers, parkmanagement en overheid is het terrein uitgegroeid tot een groen en toekomstbestendig voorbeeld. En de ambities reiken verder: met een nieuw park van 10 hectare aan de noordkant en meer vergroening op komst blijft HoogTij zich ontwikkelen als inspirerend voorbeeld voor andere bedrijventerreinen.