
Hart van Brabant
Verduurzaming en toekomstbestendige bedrijventerreinen in regio Hart van Brabant
In regio Hart van Brabant spelen bedrijventerreinen een cruciale rol in het economische landschap en het realiseren van duurzame doelen. Op meerdere terreinen lopen al Green Deals waarbij ondernemers, gemeenten en andere stakeholders samenwerken aan het realiseren van concrete en haalbare doelen op het vlak van energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en sinds kort ook drinkwaterreductie.
Via het SPUK programma wordt het verduurzamen van bedrijventerreinen verbreed en verdiept. Er zijn 22 bedrijventerreinen geselecteerd waar veelal een goede organisatiestructuur ontbreekt en/of er nog onvoldoende aandacht is voor verduurzaming van het terrein. Deze terreinen bestaan uit ruim 1.900 locaties en er werken bijna 18.000 mensen.
Om de regionale duurzame ambities te realiseren is het van belang om op bedrijventerreinniveau een organisatiestructuur te bouwen die stakeholders helpt samen te werken aan het inventariseren en implementeren van duurzame maatregelen. Dit kan via het oprichten van een ondernemersvereniging, maar op korte termijn kan het opzetten van een projectplan inclusief taakverdeling voldoende zijn. Op al georganiseerde bedrijventerreinen die verder willen verduurzamen kunnen ondernemers en stakeholders doelen en activiteiten vastleggen in een Green Deal of andere samenwerkingsvorm.

Onze expert in de regio:
Veronique Berendsen
‘Veel ondernemers hebben al duurzame stappen gezet, vanuit intrinsieke motivatie en/of aangejaagd door wet- en regelgeving. Maar, de onzekerheid over en complexiteit van vervolgstappen heeft vaak een verlammend effect op duurzame ambities. Vanuit mijn rol breng ik meerdere partijen samen en maak grote duurzame doelen klein en concreet. Dit motiveert om aan de slag te gaan en dan kom je vanzelf verder!’
Contact met Veronique

Onze expert in de regio:
Irene de Bruijn
“Duurzame en toekomstbestendige bedrijventerreinen vragen om samenwerking, innovatie en lef. Ondernemers, gemeenten en andere stakeholders hebben de ambitie en ideeën; de uitvoering vraagt om verbinding en daadkracht. In Hart van Brabant breng ik organisaties, mensen en plannen bij elkaar en zet ik beweging in gang. Zo creëren we samen een omgeving waarin economische vooruitgang en leefbaarheid hand in hand gaan.”
Contact met Irene

Onze expert in de regio:
Robert de Munnik
“Op bedrijventerreinen liggen volop kansen voor samenwerking tussen ondernemers onderling én met de gemeente. Zowel ondernemers als gemeenten hebben grote ambities op het gebied van duurzaamheid, en de plannen zijn er zeker. Als aanjager wil ik de verbindende factor zijn die deze partijen samenbrengt en helpt om stappen te zetten. Daarbij kijk ik of de basis op orde is, want zonder stevig fundament is duurzaam bouwen lastig.”
Contact met Robert
Praktische info
Beschikbare laadfaciliteiten:
Bekijk de laadfaciliteiten op de NAL-kaart
Regionale organisatie:
Midpoint Brabant
De volgende regiogemeenten zijn betrokken:
Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Heusden, Waalwijk.
Provincie Noord-Brabant:
Provinciaal beleid:
Duurzame bedrijventerreinen
Grote Oogst
Contact:
Wyp de Jong (werklocaties & Grote Oogst): wydjong@brabant.nl
