Home / Nieuws / Toekomstgericht ondernemen doe je samen – in gesprek met Helga van Leur

Toekomstgericht ondernemen doe je samen – in gesprek met Helga van Leur

8 mei 2025

“De toekomst vorm je niet alleen, maar samen.”

We kennen haar natuurlijk als vertrouwd gezicht op tv, maar de afgelopen jaren heeft Helga van Leur zich ontwikkeld tot een krachtige ambassadeur voor klimaat, duurzaamheid en gedragsverandering. Met haar interactieve lezingen, scherpe inzichten en verbindende stijl weet ze mensen niet alleen te informeren, maar vooral te inspireren tot actie.

Op 19 juni verwelkomen we Helga als dagvoorzitter tijdens het jaarevent Toekomstbestendige Bedrijventerreinen: ‘van veerkracht naar daadkracht’. In aanloop naar het event spraken we haar over haar drijfveren, de urgentie van samenwerken én hoe we met kleine én grote stappen het verschil kunnen maken.

Want, zoals ze zelf zegt:

“De wereld verandert steeds sneller. Alleen door onze weerbaarheid te vergroten en kwetsbaarheid te verkleinen, houden we het veilig en leefbaar – voor nu én voor de toekomst. En dat doen we samen.”

Je bent al jaren een pleitbezorger van duurzaamheid en gedragsverandering. Wat motiveert jou om hier zo actief in te blijven?

Er is nog zoveel mogelijk. Tijdens mijn lezingen kom ik veel mensen tegen die aan de slag willen met toekomstbestendig leven en ondernemen, en daardoor met prachtige initiatieven bezig zijn. Tegelijkertijd besef ik dat het onderwerp daardoor juist vaak buiten beeld blijft bij het grote publiek. Ik word blij van de positieve energie binnen ‘de coalitie van de welwillenden’. Door de focus te leggen op wat wél kan, in plaats van op alles wat niet kan, vergroot je jouw ‘circle of influence’. Dat maakt het leven meteen een stuk zonniger.

Hoe kijk jij naar gedragsveranderingen als kans voor groei?

Verandering is er altijd. Bij relatief langzame veranderingen merken we dat vaak niet direct, en dan richten we ons al snel op de waan van de dag. Het is dan verleidelijk om je af te zetten tegen het onbekende dat verandering met zich meebrengt. Maar juist buiten je comfortzone groei je het meest. Dat is spannend en lukt niet altijd meteen. Maar je moet het wel een kans geven. Dat geldt ook voor keuzes waar ik persoonlijk voor sta. Je kunt ervoor weglopen omdat het te spannend voelt, of je haalt diep adem en gaat het gewoon aan. Bijna altijd valt het dan mee. Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd!

Samenwerking staat centraal tijdens het event. Wat maakt samenwerken op bedrijventerreinen soms lastig, en hoe kunnen we dat doorbreken?

Elke onderneming is vooral bezig met de eigen business, en dat is logisch. Tegelijkertijd zijn er uitdagingen die álle ondernemers raken. Denk aan de openbare ruimte rond het pand, toegankelijkheid, mobiliteit, regelgeving, energie, circulariteit, en goed werkgeverschap. Dan is het slimmer om de krachten te bundelen. Samenwerken maakt het makkelijker, leuker én goedkoper. Voor je het weet ontstaan er verrassende samenwerkingen met buurondernemers en gaat een bedrijventerrein echt leven.

Zie jij verschillen in hoe bedrijven en overheden naar duurzaamheid en veerkracht kijken – en hoe kunnen die werelden elkaar beter vinden?

Er zijn zeker verschillen. In de politiek spelen andere belangen en geldt vaak een andere tijdshorizon dan binnen bedrijven. Als je je focust op de verschillen, kun je daar makkelijk over struikelen. Maar kijk je naar de overeenkomsten, dan kun je elkaar juist versterken. Wat wil je bijdragen aan de maatschappij? Wat is je toegevoegde waarde? Hoe kun je elkaar helpen bij het behalen van duurzame doelen? We willen allemaal stabiliteit, betaalbaarheid, veiligheid, toegang tot voedsel, energie en grondstoffen, én een leefomgeving waarin we van betekenis kunnen zijn. Als je dat gezamenlijke doel voor ogen houdt, kun je bruggen bouwen in plaats van elkaar in de weg te zitten.

Welke inspirerende voorbeelden of verhalen over samenwerking en innovatie zijn jou bijgebleven de afgelopen jaren?

Dat zijn er veel. Vaak zijn het ondernemers die voor de troepen uitlopen en geen zin hebben om te wachten tot de overheid weer met nieuwe regels komt. Hun motto is dan ook vaak: “niet omdat het moet, maar omdat het kan”. Omdat toekomstbestendig ondernemen juist een positieve bijdrage levert aan mens, milieu en maatschappij. Daardoor ben je minder afhankelijk van onverwachte veranderingen en vergroot je jouw ‘circle of influence’. Dat is eigenlijk de essentie van ondernemerschap.

Hoe ziet jouw ideale bedrijventerrein van de toekomst eruit?

Dat verschilt per plek, omdat ook de aard van de bedrijven per terrein anders is. Maar ik hoop dat er overal veel ruimte is voor water, groen en daglicht. Dat het aantrekkelijk is om tussendoor te wandelen, te werken of te recreëren. Dat het terrein opgaat in de omgeving en ook iets toevoegt aan de buurt – fysiek én maatschappelijk. En dat bedrijven opereren in balans met wat de aarde nu te bieden heeft, zonder een lening te nemen op de toekomst.

Waar kijk je persoonlijk het meest naar uit tijdens het event op 19 juni?

Ik kijk ernaar uit om de verhalen te horen van bedrijventerreinen die al in transformatie zijn of dat willen worden richting toekomstbestendigheid. Het lijkt me geweldig als die positieve energie besmettelijk blijkt te zijn, en we elkaar naar een hoger plan kunnen tillen. Niemand zegt dat het altijd makkelijk is. Maar: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder!”

Met haar aanstekelijke enthousiasme en realistische kijk op de transities van vandaag weet Helga van Leur bruggen te slaan tussen beleid, praktijk en persoonlijke motivatie. Tijdens het jaarevent op 19 juni daagt zij ondernemers, beleidsmakers en gebiedsontwikkelaars uit om samen werk te maken van toekomstbestendige bedrijventerreinen. Want zoals zij het zegt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder!” 

Jaarevent Toekomstbestendige Bedrijventerreinen

Op donderdagmiddag 19 juni 2025 organiseert PVB in samenwerking met Werklandschappen van de Toekomst en NVVP het Jaarevent Toekomstbestendige Bedrijventerreinen. Wat kun je nu al doen om klaar te zijn voor de uitdagingen van morgen?