

Anouk Waninge is projectmanager bij de Sent Waninge Groep, een familiebedrijf in de transportsector met zo’n 85 vrachtwagens. Zij hebben in Hoogeveen een laadplein gebouwd dat vanaf maart 2025 operationeel is. Het laadplein wordt ook opengesteld voor derden, zowel voor bedrijven van het bedrijventerrein als daarbuiten. Op deze manier wordt bijgedragen aan een toekomstbestendige transportsector.
Hoe zou je jouw functie omschrijven
“Ik pak verschillende projecten op binnen ons familiebedrijf, waarbij verduurzaming de afgelopen jaren een steeds grotere rol is gaan spelen. Samen met twee collega’s en een externe adviseur heb ik me in een projectgroep specifiek gericht op de ontwikkeling van ons laadplein en de elektrificatie van onze vrachtwagens. Mijn rol binnen dit proces was om het project te coördineren, de juiste partijen te betrekken en ervoor te zorgen dat alles – van vergunningen tot realisatie – in goede banen werd geleid.”
Hoe is het laadplein tot stand gekomen?
“We hebben eerst binnen het bedrijf gekeken naar wat we wilden en konden op het gebied van verduurzaming. De keuze tussen waterstof en elektrisch was lastig, maar waterstof bleek nog niet ver genoeg ontwikkeld voor transport en hybride voertuigen zijn niet toegestaan in emissievrije zones. Elektrisch was de beste optie, waarna we de verzwaring van de stroomaansluiting hebben aangevraagd.
Achteraf was dit de beste beslissing, zeker gezien de huidige netcongestie. Wij waren de laatste in Hoogeveen die nog een netverzwaring konden krijgen.
Daarna volgden praktische vraagstukken: hoeveel laadpalen hebben we nodig, hoe richten we de ruimte in? We ontdekten dat de bestaande inrichting van bedrijventerreinen vaak ongeschikt zijn voor nieuwe ontwikkelingen, waardoor een slimme herinrichting nodig was. Uiteindelijk is het laadplein sinds deze maand officieel in gebruik, na een proces van ongeveer 3 jaar in samenwerking met de gemeente, provincie en andere bedrijven op ons terrein.”
Hoe kijk je vanuit jouw expertise naar de gemiddelde parkmanager of gemeenteambtenaar die bedrijventerreinen toekomstbestendig wil maken?
“Wij merkten dat gemeenten en provincies vaak naar rapporten en data kijken, terwijl de praktijk soms anders uitpakt. Door in gesprek te gaan met ondernemers, ontdek je wat er écht nodig is. In ons geval speelde de gemeente een cruciale rol door bedrijven samen te brengen en het proces aan te jagen. Onze ervaring is dat bedrijven wel willen, maar dat de eerste stap zetten vaak lastig is. Door een faciliterende rol te pakken en bedrijven te verbinden, kun je het proces versnellen en draagvlak creëren.”
Als je met een druk op de knop één ding kon veranderen, wat zou dat zijn?
“Meer duidelijkheid, stabiliteit en haalbaarheid in overheidsbeleid. Met regelmatig een nieuwe politieke stroming verandert het beleid soms snel, wordt het uitgesteld of blijkt simpelweg niet haalbaar. Voor bedrijven die willen investeren in de toekomst, is het cruciaal dat die investeringen terugverdiend kunnen worden. Beleid dat elke paar jaar verandert of wordt uitgesteld, maakt dit proces lastig. Ondernemers hebben behoefte aan duidelijke en haalbare kaders, zodat ze gericht stappen kunnen zetten.”
Wat zijn de grootste uitdagingen die jij als ondernemer tegenkomt bij het verduurzamen van je bedrijf?
“Elektrisch rijden is nog niet voor alle transportbewegingen een haalbare optie. Lange afstanden, vooral internationaal, blijven een uitdaging vanwege de huidige actieradius van elektrische vrachtwagens. Daarnaast spelen de kosten een grote rol. Elektrische vrachtwagens zijn drie keer zo duur en de kosten voor elektriciteit en de benodigde infrastructuur zijn ook aanzienlijk. Maar verduurzamen gaat verder dan investeren in voertuigen; het vraagt ook om klanten die bereid zijn de extra kosten te dragen. Terwijl grote klanten CO2-doelen hebben, zijn kleinere ondernemers hier vaak minder mee bezig. De opgave ligt in het meenemen van de hele keten.”
Waar kijk je het meest naar uit in de komende tijd?
“Naar het gebruik van het laadplein in de praktijk. We hebben veel tijd en energie in dit project gestoken en nu begint de gebruiksfase. Het laadplein is toegankelijk voor alle bedrijven op het bedrijventerrein én voor externe partijen. Elektrische vrachtwagens hebben een actieradius van ongeveer 300 tot 350 kilometer, dus onderweg laden blijft noodzakelijk. Vrachtwagens die uit het Zuiden deze kant op komen kunnen dus hier laden. We hopen dat bedrijven elkaar in de toekomst steeds meer gaan helpen door laadinfrastructuur te delen.”
Welke tip heb je voor parkmanagers en gemeenten?
“Verdiep je in de materie, maar ga vooral in gesprek met ondernemers. Rapporten geven een beeld, maar bedrijven weten zelf wat er speelt en welke uitdagingen er zijn. Een bedrijventerrein is continu in beweging. Door het gesprek aan te gaan, voorkom je dat plannen van bedrijven en beleid langs elkaar heen lopen.”
Wie draag je aan voor de volgende keer?
“Rolf Jansma, eigenaar van Energyc. Rolf is als adviseur betrokken bij veel soortgelijke vraagstukken op bedrijventerreinen en komt bij zowel bedrijven als overheden.”