

Rein Bouwer is programma- en projectleider en beleidsadviseur bij de Provincie Drenthe. Binnen zijn portefeuille Energietransitie Gebouwde Omgeving zet Rein Bouwer zich met volle overtuiging in voor de vergroening en verduurzaming van bedrijventerreinen. Tevens is Rein Bouwer sinds de oprichting van PVB nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en opzet ervan.
Hoe zou je jouw functie omschrijven?
“Ik ben Coördinator Energietransitie Gebouwde Omgeving bij de Provincie Drenthe. Een belangrijke focus ligt op het verduurzamen van bedrijventerreinen, waar we te maken hebben met complexe uitdagingen zoals netcongestie. Daarnaast werken we aan het ontwikkelen van organisatorisch vermogen om collectieve vraagstukken effectief aan te pakken. Het organiseren van samenwerking is hierbij essentieel. We kunnen niet in gesprek met individuele bedrijven, maar moeten altijd samenwerken met een ondernemersvereniging of parkmanagementorganisatie. Dit collectieve proces vormt een van de grootste uitdagingen, maar is ook de sleutel tot succes.”
Hoe kijk je vanuit jouw expertise naar de gemiddelde parkmanager of gemeenteambtenaar die bedrijventerreinen toekomstbestendig wil maken?
“Er ontbreekt vaak organiserend vermogen en capaciteit om verduurzaming effectief aan te pakken. Gemeenten kampen met beperkte personeelscapaciteit, terwijl parkmanagers vaak te weinig mensen en middelen hebben om toekomstbestendige bedrijventerreinen te realiseren. Omdat zij met veel onderwerpen tegelijk bezig zijn, krijgt verduurzaming niet altijd prioriteit. De krapte op de arbeidsmarkt vormt een uitdaging, en het vinden van adviseurs die voortvarend handelen én aansluiten bij de investeringsbereidheid van ondernemers is complex.”
Als je met een druk op de knop één ding kon veranderen, wat zou dat zijn?
“Mijn wens zou zijn dat de collectiviteit op bedrijventerreinen zodanig goed georganiseerd is dat gemeenschappelijke uitdagingen met een zo groot mogelijke groep effectief kunnen worden aangepakt. Dat vind ik cruciaal. Met een druk op de knop zou ik ervoor zorgen dat parkmanagement en een ondernemersvereniging een wettelijke verplichting worden. Geen vrijblijvendheid meer, maar een harde eis die niet afhangt van vrijwillige initiatieven.”
Wat zou het grote voordeel zijn van zulke wetgeving?
“Het grootste voordeel is dat uitdagingen zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en hittestress niet langer op individueel bedrijfsniveau hoeven te worden aangepakt. Deze vraagstukken overstijgen de schaal van een enkel bedrijf en vragen om gezamenlijke actie. Veel ondernemers zijn begrijpelijkerwijs druk met hun eigen bedrijf en denken niet na over de uitdagingen waar een ondernemer drie straten verderop mee te maken heeft. Hun handen zijn al vol. Maar tegelijkertijd zorgen juist die gezamenlijke uitdagingen, zoals netcongestie, voor een sterke noodzaak om beter samen te werken. Stel dat die ondernemer drie straten verderop besluit te elektrificeren en daardoor het elektriciteitsnet nóg verder belast – dan heeft dat direct impact op iedereen in de omgeving. Het organiseren van samenwerking is daarom niet alleen belangrijk, maar ook essentieel voor het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen.”
Kan je een goed praktijkvoorbeeld geven?
“Ons versnellingsteam heeft met adviseurs het netcongestieprobleem bij logistiek centrum Hoogeveen opgelost. Een logistiek bedrijf wilde zijn vrachtwagenvloot elektrificeren, maar in plaats van de resterende netcapaciteit volledig te claimen, is samen met ondernemers een semi-openbare laadplek ontwikkeld. Deze biedt het bedrijf voldoende laadcapaciteit en staat ook open voor andere ondernemers. Zo wordt de netcapaciteit gedeeld en ontstaat een oplossing waar iedereen van profiteert. Dit project toont hoe collectieve oplossingen zowel duurzaam als praktisch zijn. Soms moet je over de grenzen van je eigen bedrijf heen kijken.”
Waar kijk je het meest naar uit voor de komende tijd?
“We werken aan de werklandschappen van de toekomst. Als ik het zou kunnen visualiseren, zou ik een bedrijventerrein tekenen waar al het grijs – beton, asfalt, steen – plaatsmaakt voor een groene en duurzame omgeving. Denk aan slimme beplantingsplannen en bomensingels die strategisch zijn geplaatst. Geen airco’s om hittestress tegen te gaan, maar bijvoorbeeld leilindes en andere schaduwrijke bomen.”
Welke tip heb je voor parkmanagers en gemeenten?
“Het is makkelijk om te zeggen dat er meer geld naartoe moet, maar kennisdeling is misschien nog wel belangrijker. Zet in op een gezamenlijke aanpak en bouw een leergemeenschap waarin ervaringen en oplossingen worden gedeeld. Zo voorkom je dat iedereen telkens opnieuw het wiel moet uitvinden. Dat is precies waarom PVB in het leven is geroepen: om als kennispartner te ondersteunen en samen sneller stappen te zetten.”
Wie draag je aan voor de volgende keer?
“Anouk Waninge, van de Sent Waninge groep. Dit bedrijf is namelijk een van de initiatiefnemers achter dat laadplein op een bedrijventerrein in Hoogeveen, waar ik het eerder over had.”