Home / Nieuws / Janine Bos

Janine Bos

16 december 2024

Janine Bos is directeur-eigenaar van SAMEEN, een duurzaam projectenbureau dat jong talent naast hun studie inzet om bij te dragen aan duurzame vraagstukken. Haar avontuur bij SAMEEN begon in 2014, toen ze tijdens haar studie Bedrijfskunde instapte. Na een korte pauze keerde ze in 2018 terug om definitief het roer over te nemen. Sindsdien werkt Janine aan het verder uitbouwen en professionaliseren van SAMEEN, met als doel de arbeidsmarkt te verduurzamen.  

Hoe zou je jouw rol omschrijven?
“Dankzij mijn achtergrond in bedrijfskunde heb ik goed organisatorisch inzicht. Mijn kracht ligt in het zien en benutten van talent. Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen herkennen wat iemand kan; het draait ook om dat talent zo inzetten dat het echt impact maakt. Onze core business is jong talent inzetten voor duurzaamheid. Wij willen laten zien dat studenten meer zijn dan feestvierders—ze kunnen als jonge professionals waardevolle bijdragen leveren aan diverse vraagstukken. Tegelijkertijd slaan we zo de brug tussen onderwijs en praktijk én helpen we organisaties die extra arbeidskracht of een frisse blik nodig hebben.”

Hoe kijk je vanuit jouw expertise naar bedrijventerreinen die toekomstbestendig willen worden? 

“Als ondernemer weet ik hoe de waan van de dag je agenda bepaalt. Je business moet blijven draaien, en dat kost vaak al genoeg tijd. Bewustwording is een belangrijke eerste stap, maar het gaat ook om de stap naar daadwerkelijk actie ondernemen. Daar schort het vaak aan: tijd, capaciteit en kennis. Je kunt niet verwachten dat elke ondernemer precies begrijpt hoe bijvoorbeeld netcongestie problematiek in elkaar steekt. 

Dat herken ik ook vanuit mijn eigen achtergrond; ik groeide op op een boerderij, waar mijn vader als agrarisch ondernemer van alles moest weten—biologie, dieren, techniek, financiën. Ondernemers vandaag de dag hebben ook talloze rollen. Daardoor ontbreekt de ruimte om je te verdiepen in complexe duurzame vraagstukken die buiten je corebusiness liggen. 

Daarbij komt dat duurzaamheid een lastig en soms overweldigend concept is. Wetenschap en innovaties volgen elkaar razendsnel op. Welke kennis heb je nodig? Welke partij moet je inschakelen? Die complexiteit kan verlammend werken, waardoor sommigen denken: ‘Dan doe ik maar niks.’”

Waarom is het belangrijk dat jong talent wordt ingezet voor de duurzame transities? 

“De opgave is enorm. Neem bedrijventerreinen: er zijn ontzettend veel bedrijven, allemaal verschillend. Dat maakt de uitdaging groot en vraagt om óf veel tijd, óf veel capaciteit. Jong talent is er volop, maar wordt nog te weinig benut. Zonde, want juist zij willen bijdragen aan deze transities. Wat wij doen, is die verbinding leggen. Jong talent weet vaak niet hoe ze bedrijven kunnen bereiken, en andersom weten bedrijven niet hoe ze dat talent vinden. Veel bedrijven zoeken stagiairs via onderwijsinstellingen, maar die zijn gebonden aan strikte curriculumvereisten. Daardoor is de match vaak niet optimaal. Wij zorgen dat talent en vraag wél samenkomen, zodat de transitie versneld wordt.”

Heb je een concreet voorbeeld van hoe jonge talenten aan zo’n duurzaamheidsvraagstuk hebben gewerkt? 

“We hebben in Friesland het project ‘Gebruik je dak’ uitgevoerd. Hierbij onderzochten we hoe daken optimaal benut konden worden, bijvoorbeeld met zonnepanelen. We maakten financiële analyses om te laten zien wat zonnepanelen konden opleveren, werkten samen met bouwkundigen om te bepalen welke daken geschikt waren en hoe de realisatie technisch kon plaatsvinden. Daarnaast richtten we ons op communicatie: bewustwording creëren én ondernemers actief stimuleren om stappen te zetten. Het ging niet alleen om zeggen: ‘Je moet zonnepanelen plaatsen,’ maar om het hele proces van A tot Z begeleiden. We maakten het laagdrempelig door ondernemers te laten zien welke concrete stappen ze konden zetten en dat het financieel rendabel was. Samen met expertbedrijven zorgden we ervoor dat ondernemers daadwerkelijk in actie kwamen. 

Een ander project was een verkenning in opdracht van de provincie Drenthe. Hier werkten we aan een slimme aanpak om bedrijventerreinen energieneutraal te maken. Bedrijventerreinen zijn grote energiegebruikers en daarmee belangrijke spelers in de energietransitie. Maar om verandering te realiseren, is het essentieel eerst de huidige energiesituatie op deze terreinen in kaart te brengen. Dit deden we door dataverzameling. We werkten samen met verschillende belanghebbenden, zoals gemeenten, parkmanagementorganisaties, de provincie en een ander adviesbureau. Uiteraard betrokken we ook de bedrijven zelf, waarbij we waar mogelijk bedrijven met elkaar verbonden. Zo konden we de energietransitie vormgeven op zowel individueel bedrijfsniveau als collectief niveau, waarbij de verzamelde gegevens als basis dienden voor gerichte energiemaatregelen die optimaal aansluiten bij het specifieke energieverbruik van de terreinen.”

Welke tip heb je voor parkmanagers en gemeentes? 

“Niet afwachten, maar doen. Wachten tot de techniek het oplost is geen optie; we moeten nu al de eerste stappen zetten. Talent is er in overvloed en er is genoeg financiering beschikbaar, dus waar wachten we nog op? Je hoeft niet meteen met de perfecte oplossing te komen, maar we moeten wel vooruitgaan en kleine stapjes zetten. Maatwerk is hierbij essentieel. Je kunt geen standaardoplossing toepassen. Neem netcongestie als voorbeeld: het energieverbruik van elk bedrijf is anders, en dat vraagt om specifieke oplossingen. Het is belangrijk om je eigen situatie goed in kaart te brengen en vanuit daar te kijken naar wat er nodig is.”

Waar kijk je het meest naar uit voor de komende tijd? 

“SAMEEN heeft de ambitie om 1% van studerend Nederland aan het werk te hebben op een duurzame bijbaan. We focussen nu vooral op Groningen, Friesland en Drenthe, maar we willen naar landelijke dekking gaan in de toekomst.” 

Wie draag je aan voor de volgende keer? 

“Ik draag graag Rein Bouwer van de Provincie Drenthe aan. Met hem hebben we meerdere projecten uitgevoerd rondom het verduurzamen van bedrijventerreinen.” 

 

Janine Bos directeur-eigenaar van Sameen

Hier vind je meer informatie over de organisatie Sameen.