Donderdag 24 oktober vertrok een bus met diverse beleidsmakers vanuit Utrecht richting het zuiden van ons land. Het gezelschap was door PVB en BTM Parkstad uitgenodigd in Heerlen.
Na aankomst in de binnenstad van Heerlen werd een mini tour gegeven door Leo Crombach, zelfstandig ondernemer en een echte gastheer die je gelijk thuis laat voelen. Een warm onthaal met uiteraard Limburgse vlaaien. Daarna nam Leo Crombach het woord en vertelde over BTM Parkstad, wat er gaande is en hoe futureproof ze zijn in Heerlen. Ook Jeroen Bosma vertelde over hoe de verschillende organisaties, beleidsmedewerkers en ondernemers de handen in één zullen moeten slaan om te zorgen dat bedrijventerreinen toekomstbestendig worden.
Voorzitter van ON12, Igor Soons, vertelt over de Ondernemersvereniging en Erol Oztan, architect, vertelt over circulaire economie. Daarin speelt data een erg grote rol. Verder wordt tijdens de presentatie een filmpje getoond waarin 12 ondernemers en beleidsmakers uit Limburg naar de meest circulair bedrijventerrein van de wereld gaan Kalundborg Symbiosis in Denemarken. Een inspirerende reis, waar ze werden ondergedompeld in de wereld van circulair organiseren. Daar zien ze een succesvolle samenwerking tussen bedrijven, overheid én inwoners. Ook krijgen ze tijdens dit bezoek inzichten in het circulair businessmodel. Deze kennis direct te koppelen aan ontwikkelingen op bedrijventerreinen in Parkstad. Daar in Denemarken komen ze tot de conclusie dat ze al ontzettend goed op weg zijn.
bustour in Heerlen Leo Crombach en Jeroen Bosma
Na de presentatie en heerlijke lunch werd de groep opgesplitst om naar presentaties te kijken van MijnWater en Transcarbo. Ria Doedel, directrice Mijnwater, vertelt over de duurzame verwarming en verkoeling van woningen en andere gebouwen in Limburg. Hier wordt gebruik gemaakt van een innovatief en betrouwbaar 5de generatie warmte- en koudenet. Door slimme inzet van onder andere oude mijngangen als hernieuwbare warmte- en koudebronnen dragen zij bij aan de energietransitie en vermindering van CO2-uitstoot.
Bij Transcarbo worden gerecyclede kunststof kozijnen gemaakt. Kay Verkoulen, manager logistiek, vertelt over het proces: een kunststof kozijn heeft een levensduur van minimaal vijftig jaar en kan minstens tien keer gerecycled worden. Het profielsysteem is 100 procent recyclebaar. Ook zijn de processen circulair ingericht: al het zaagafval en reststukken worden gerecycled tot nieuwe grondstof voor de vervaardiging van kozijnprofielen.
Op het dak van de fabriek liggen 1440 zonnepanelen waarmee ze tot nu toe in ruim 50% van de eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Maar op dit moment levert Transcarbo te veel stroom terug en dat is vooral in de weekenden groot een probleem. Het bedrijf draait niet in het weekend en gebruikt stroom op de doordeweekse dagen. De vraag: wat is hier aan te doen? Robert Jan van Egmond, programmamanager duurzame warmte en koude van TKI Urban Energy, heeft een korte termijn oplossing: misschien een begrenzer? Er worden meerdere ideeën uitgewisseld. Samenwerken met andere bedrijven in de buurt of misschien een oplaadpark voor elektrische auto’s worden geopperd.
Na deze presentaties wordt op z’n Limburgs afgesloten met een borrel. “Je kunt niet vermenigvuldigen zonder te delen” wordt een aantal keer gezegd door Leo. Samenwerken dus, op alle fronten om te zorgen dat de energietransitie in stroomversnelling komt, zodat ondernemers, parkmanagement maar ook overheden en andere organisaties op één lijn komen.
Meer weten over Heerlen-Noord?
Lees dan het energiekompas. Deze beschrijft helder hoe de bedrijventerreinen in Heerlen-Noord concreet op meerdere fronten kunnen verduurzamen.