
Verkiezing: Meest Impactvolle Product of Dienst
Wie zijn er genomineerd?
Op deze pagina zijn alle genomineerden te vinden voor: Meest Impactvolle Product of Dienst – Voor bedrijven die met een product of dienst bedrijventerreinen aantrekkelijker of duurzamer maken.
Circulariteitstraject InduSym
Bedrijventerrein:
Stichting Bedrijventerreinen Helmond, De Hurk Eindhoven, Ekkersrijt, regio De Peel
Extra info:
InduSym helpt bedrijven op bedrijventerreinen om reststromen circulair te benutten. Wat begon in Helmond als een pioniersproject is uitgegroeid tot een breed gedragen circulair traject in meerdere Brabantse regio’s, waaronder Eindhoven en Ekkersrijt. Via nulmetingen, ketenvorming en gezamenlijke inzamelrondes maken zij circulariteit concreet en haalbaar. De inzet op vertrouwen, zichtbaarheid en doorzettingsvermogen maakt het verschil: ondernemers voelen zich serieus genomen, zien besparingskansen én sluiten zich aan. In zowel Helmond als Eindhoven zijn locaties aangewezen voor fysieke grondstoffenhubs. Dit laat zien dat circulaire economie op bedrijventerreinen niet alleen een visie is, maar een praktische beweging die écht werkt.
Meer informatie: www.helmond.nl/indusym
Groendus
Bedrijventerrein: Bedrijventerrein Lage Weide, provincie Utrecht
Extra info:
Op bedrijventerrein Lage Weide draait sinds september 2024 de eerste operationele energiehub van de provincie Utrecht. Vijf bedrijven hebben de handen ineengeslagen en tonen met ondersteuning van Groendus aan dat slim energiebeheer zelfs in zwaar netbelaste gebieden mogelijk is. Via het Groendus EMS-platform wordt dagelijks gestuurd op energievraag en -aanbod. Denk aan het activeren van laadpalen bij overschot of het ’s nachts opladen van vrachtwagens. Dankzij de collectieve aanpak is er niet alleen meer ruimte voor verduurzaming, maar ook voor uitbreiding van bedrijvigheid. De deelnemende bedrijven krijgen waardevolle inzichten en stemmen hun processen hierop af. Deze hub is een werkend voorbeeld van hoe samenwerking de sleutel is tot het overwinnen van netcongestie. Groendus speelt hierin een cruciale rol: snel schakelen, transparante analyses en het verenigen van belangen tussen bedrijven, parkmanagement, netbeheerder en provincie.
Meer informatie: www.groendus.nl
ENSURA
Extra info:
ENSURA levert een innovatieve totaaloplossing voor terreinbeveiliging waarbij de nadruk ligt op preventie in plaats van reactie. Met geavanceerde video-analyse via Deep Learning en snelle verificatie via VMSCORE, wordt ongewenst bezoek al in de voorbereidingsfase gesignaleerd. Elke melding is geverifieerd, wat leidt tot snellere politie-inzet en hogere kans op heterdaad aanhouding. Dankzij een schaalbare en efficiënte oplossing profiteren deelnemende bedrijven van lagere kosten, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Ieder bedrijf behoudt zijn eigen installateur; collectiviteit wordt dus gecombineerd met maatwerk. Dit systeem voorkomt ‘gratis meeliften’ en zorgt voor optimale werking zonder nieuwe infrastructuur. De aanpak vraagt overtuiging en samenwerking, maar werpt zichtbaar zijn vruchten af.
Meer informatie: www.ensura.nl
Ik Ben Drents Ondernemer
Extra info
IBDO is hét platform voor alle Drentse ondernemers dat hen gratis ondersteunt op thema’s als innovatie, bedrijfsvoering én duurzaamheid. Sinds 2019 biedt IBDO gespecialiseerde verduurzamingsadviezen en energiescans. Nieuw is IBDO PVB: een uitbreiding voor bedrijventerreinen waarbij parkmanagers, gemeenten en bedrijvenverenigingen worden geholpen met het versterken van samenwerking en het realiseren van collectieve duurzaamheidsdoelen. De aanpak is persoonlijk en effectief: luisteren naar ondernemers, meebewegen met hun urgenties, en resultaatgericht adviseren. Met 250 scans per jaar, 24 bedrijventerreinen in traject en brede erkenning van o.a. RVO, is IBDO uitgegroeid tot een bewezen succesformule.
Meer informatie: www.ikbendrentsondernemer.nl
CLOK – Kennisprogramma waarde van bedrijventerreinen
CLOK laat zien dat bedrijventerreinen veel méér waard zijn dan alleen hun vastgoed. Met het programma “Waarde van Bedrijventerreinen” meet CLOK de waarde op vier fronten: economie, vastgoed, natuur en duurzaamheid. Deze aanpak maakt het onzichtbare zichtbaar en helpt gemeenten, ondernemers en beleidsmakers om betere keuzes te maken. Al meer dan 70 terreinen deden mee. Door slimme data-analyse en heldere voorbeelden brengt CLOK terreinen op de kaart én op de agenda.
Meer informatie: www.clok.nl
Tibo Energy
Extra info:
Tibo EMS biedt een slimme oplossing voor bedrijventerreinen die worstelen met netcongestie. Op het Kempisch Bedrijvenpark laat Tibo EMS zien hoe bedrijven hun energiegebruik optimaal kunnen afstemmen via een innovatieve EnergyHub. Elk bedrijf heeft een eigen subgrid, maar werkt tegelijk samen via een centrale Digital Twin. De technologie is schaalbaar, AI-gestuurd en houdt rekening met kosten, CO₂-uitstoot én netcapaciteit. De aanpak werkt: na een succesvolle proefperiode stapten vijf bedrijven definitief in. Deze slimme en toekomstgerichte infrastructuur kan een voorbeeld zijn voor bedrijventerreinen in heel Nederland.
Meer informatie: www.tibo.energy
Programma TBBT Regio Stedendriehoek
Extra info:
In de Regio Stedendriehoek is in recordtempo een krachtig programma opgezet voor toekomstbestendige bedrijventerreinen. Onder leiding van Sanne Alferink hebben meer dan 50 publieke en private partijen zich verenigd in één collectief plan, gericht op energie, klimaatadaptatie en organisatieontwikkeling. Het programma omvat maar liefst 40 bedrijventerreinen, 14 bedrijvencollectieven, 8 gemeenten, 2 provincies, 4 onderwijsinstellingen, 2 woonwijken en honderden bedrijven – inclusief agrarische ondernemingen. In totaal worden 32 projecten onder drie hoofdprogramma’s uitgevoerd. Bedrijven kunnen hierdoor samenwerken aan de realisatie van energiehubs, klimaatbestendige inrichting, en het versterken van hun organiserend vermogen. De integrale aanpak en het vertrouwen om één gezamenlijke aanvraag te doen voor de Regio Deal maakt deze samenwerking uitzonderlijk.
Meer informatie: www.cleantechregio.nl
Stichting Waalwijk CO₂ Vrij
Extra info:
Stichting Waalwijk CO₂ Vrij is een koploper in duurzame gebiedsontwikkeling. Een groep ondernemers werkt vrijwillig aan thema’s die verder reiken dan de eigen bedrijfsvoering: van energietransitie tot circulaire ketens en van vergroening tot netcongestie. In samenwerking met gemeente, provincie, waterschap, netbeheerders en onderwijsinstellingen zijn meerdere Green Deals ontstaan met concrete afspraken. Inmiddels zijn 130 bedrijven aangesloten. De stichting helpt ondernemers direct bij hun verduurzamingsvragen en heeft een energie-gemeenschap opgericht om collectief congestieproblemen te verminderen. Ook zijn er succesvolle reststroom-matches tussen bedrijven en uitvoeringsbudget verkregen via Werklandschappen van de Toekomst, waarin Waalwijk een voorbeeldrol vervult. De kracht zit in het verbinden van belangen en partijen met blijvende dialoog en procesleiderschap.
Meer informatie: www.waalwijkco2vrij.nl