Donderdag 20 Juni 2024
van 09:30 tot 17:00
Zwolle
Lumen
Dit event wordt mede georganiseerd door Werklandschappen van de Toekomst
Dit zijn de presentaties:
Breakoutsessies:
3. Hoe zorg je dat je klaar staat voor een energyhub met slimme energiesystemen in combinatie met opslag en lokale opwek?
– VNO-NCW presentatie door Servaas van den Ven
– E-Deck presentatie door Henk Kerkstra
– Groendus door Frank Mak
Talkshow: concrete middelen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen
Sprintsessies:
Sprintsessie 1. Zon op dak – Groendus
Sprintsessie 2. Ambitieweb voor duurzame bedrijventerreinen
Sprintsessie 3. financiering verduurzaming bedrijventerreinen
Sprintsessie 4. laden op bedrijventerreinen
Sprintsessie 9. energyhub + spel
Programma
De dagvoorzitter is Natasja van der Berg.
09:30 – 10:00: Inloop
10:00 – 11:00: Dagopening met de PVB Nieuwsupdate uit de praktijk.
We gaan in gesprek met een ondernemer en twee experts uit de regio. Wat is de huidige stand van zaken op het gebied van verduurzaming van de bedrijventerreinen en waar gaat het nog mis? Waarom is samenwerking tussen ondernemers onderling zo effectief? En hoe ziet een effectieve publiek-private samenwerking eruit?
Sprekers:
- Boyd Bartels (Ambassadeur provincie Zuid-Holland)
- Maarten Bunnik (Ambassadeur Drenthe)
- Laurens de Lange (VNO NCW regio Zwolle en Overijssel)
11:00 – 12:00: Breakout: inspiratiesessies*
12:00 – 12:45: Lunch
12:45 – 13:30: Talkshow: concrete middelen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen met o.a.:
- Jan Straatman die de handreiking voor eerste hulp bij netcongestie presenteert, ontwikkeld door het Gelders Energie Akkoord
- Irma Noorbergen (manager bedrijvenpark Zuidoost) presenteert het Ambitieweb voor duurzame bedrijventerreinen, ontwikkeld door TAUW foundation en PVB
- Jan Smelik (Rebel Group) vertelt over de krachtige combinatie van energie en natuurmaatregelen op bedrijventerreinen.
- Sophie Konijnenbelt (communicatie PVB) laat ons de nieuwe website én kennisbank zien
- Dicky van Keulen introduceert de sprintsessies
13:30 – 16:00: Sprintsessies, van praten naar aanpakken
16:00 – 16:30: Plenaire afsluiting
Ronald van Steennis, oprichter van Blue Bricks, komt ons inspireren door te laten zien hoe investeren in duurzaamheid een win-win situatie biedt voor zowel werkgevers, werknemers, en de groene omgeving.
16:30 – 17:30: Borrel en netwerken
Breakout: Inspiratiesessies*
1. Hoe ziet een klimaatadaptief bedrijventerrein eruit? En wat zijn de (financiële) voordelen voor ondernemers?
Een klimaatrobuust bedrijventerrein is voorbereid op de toekomst, een toekomst waar extremer weer deel van is. Vergroening en andere slimme keuzes maken een bedrijventerrein weerbaar tegen hevige neerslag en hitte. Maar: “Wat levert dit mij op?” Inspirerende sprekers nemen je mee in de vele voordelen van groen en klimaatadaptatie voor de ondernemer. Maar ook: hoe ziet zo’n bedrijventerrein er uit en hoe realiseer je dit?
Sprekers:
- Elwin de Vink (Donker Groep)
- Jelle de Jong (Werklandschappen van de Toekomst)
- Jordy Aarts (Heembouw Architecten)
2. Watertekort wordt het nieuwe netcongestie!
Er is niet alleen congestie op het elektriciteitsnet. Ook de beschikbaarheid van drinkwater loopt tegen grenzen aan. Dat heeft impact op bedrijven(terreinen). Drinkwaterbedrijven hebben al regelmatig nee moeten verkopen aan ondernemers die een aansluiting op de waterleiding aanvragen. In deze sessie laten we diverse perspectieven op deze opgave aan het woord in een panel: Van aanbodkant (drinkwaterbedrijf) tot vraagkant (ondernemer). Maar ook de technische en collectieve oplossingen voor deze uitdaging worden besproken.
Sprekers:
- Nienke Peek (Vitens)
- Roel van der Aart (Vitens)
- Tom Lentfert (Wavin)
- Stefan Kramer (Waterbank)
- Christian Beuzel (NX Filtration)
3. Hoe zorg je dat je klaar staat voor een energyhub met slimme energiesystemen in combinatie met opslag en lokale opwek?
De sessie begint bij de vraag: wat is netcongestie eigenlijk en waarom is dit een probleem? Vervolgens vertelt Henk Kerkstra over vliegveld Teuge. Bij E-Deck wordt elektrisch gevlogen van eigen opwek. Ook staat er een mega-batterij die alle zonne-opwek opslaat waardoor het mogelijk is om te vliegen op de zon. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen? Daarna spreekt Frank Mak van Groendus over de mogelijkheden van collectieve oplossingen aan de hand van de casus Lage Weide.
Sprekers:
- Henk Kerkstra (mede eigenaar E-flight Academy en E-deck Campus)
- Servaas van den Ven (VNO NCW)
- Frank Mak (Groendus)
Hessenpoort in Zwolle. foto: Zintuig Studio
Middagprogramma
Sprintsessies: van praten naar aanpakken
1. De uitdagingen en oplossingen voor zon op dak
Netcongestie, een zwakke dakconstructie of een lastige businesscase: allemaal problemen die je tegen kunt komen bij het aanjagen en realiseren van een zonnestroomproject. Toch is een zonnedak nog steeds een goed idee, voor de Nederlandse energietransitie én voor de ondernemer.
Tijdens deze sprintsessie gaan we in op de laatste ontwikkelingen en het toekomstperspectief voor het opwekken van zonnestroom op bedrijventerreinen. Aan de hand van een aantal concrete projecten pellen we de businesscase van zon op dak af en laten we zien hoe je om kunt gaan met veel voorkomende barrières. Je wordt zelf ook aan het werk gezet en we sluiten af met een paneldiscussie. Na deze sprint zit je sowieso boordevol (zonne)energie!
Robin Quax (TKI Urban Energy) trapt de sessie af met een perspectief op energie opwekkende bedrijventerreinen en de rol van zonne-energie. Daarna is Huib van den Heuvel (Solarge) aan het woord over haalbare zonne-energie projecten voor het MKB. Heine van Wieren (Groendus) vertelt over de Integrated Solutions van Groendus, in combinatie met Zon-op-Dak.
Na de sprekers worden verschillende cases besproken en de sessie eindigt met een paneldiscussie waar o.a. Gerrie Fenten (NP RES), Irmelin Waalkens (Gooi op Groen) en Huib van den Heuvel aanschuiven.
2. De sleutel tot een succesvolle organisatiegraad in het MKB (VOL!)
Het is een veelbesproken term: organisatiegraad of wel organiserend vermogen. Het duidt op het vermogen van ondernemers op een bedrijventerrein om gezamenlijk aan de slag te gaan met urgente en gemeenschappelijke problemen en uitdagingen waar één of meerdere ondernemers tegen aanlopen. Inmiddels kennen we deze term, maar hóé kom je daar? Om met elkaar samen te kunnen werken moet je elkaars belangen, wensen en mogelijkheden verkennen. De sessie wordt begeleid door Richard Hartkamp (Parkmanagement Lage Weide).
Leo Crombach (Lijnspel) opent de sessie met zijn verhaal over samenwerken op BTM Parkstad in Heerlen. Daarna is het mogelijk om vragen te stellen aan een panel waar Diederik Imfeld (Green Business Club), Irma Noorbergen (manager bedrijvenpark Zuidoost) en Leo Crombach aanschuiven.
Na de pauze verandert de sessie in een interactieve werkvorm. Hier is ruimte om met het ‘Ambitieweb’ aan de slag te gaan. Irma Noorbergen en Sven van den Bos (TAUW) zullen samen de sessie begeleiden. Daarna sluiten we af met een extra paneldiscussie om de ervaringen van het ‘Ambitieweb’ te delen. Ook is hier nog ruimte voor extra vragen.
3. Hoe regel je de financiering voor de uitvoering van concrete verduurzamingsprojecten?
In Nederland staan we aan het begin van het (collectief) verduurzamen van alle bedrijventerreinen. De benodigde innovaties, nieuwe businessmodellen en nieuwe organisatievormen gaan gepaard met nieuwe financieringsrisico’s en uitdagingen. Tijdens deze sessie komen ondernemers en financiers samen om deze opgave te bespreken en de vraag te beantwoorden: Hoe financieren we de verduurzaming van bedrijventerreinen?
In het eerste uur geven verschillende experts een overzicht van hun instrumenten en voorwaarden. We bespreken financiering in verschillende stadia van de verduurzaming. Van procesgeld in het begin tot grote investeringen in infra en exploitatie. In deel twee kunnen deelnemers in gesprek gaan met elkaar en ondernemers met de financiers en experts over hun eigen bedrijventerrein.
Sprekers:
-
- Bas Quick (Activum Finance)
- Han Wiendels (Herstructureringsmaatschappij Overijssel)
- Thomas Arnold (dirkzwager.nl)
- Jan Willem Vogels (Rabobank)
- Joka Bosch (OostNL)
4. Mobiliteit – laden op bedrijventerreinen
Voor veel bedrijven is de elektrificatie van de mobiliteit een grote uitdaging. Zeker als de ruimte op het elektriciteitsnet schaars is. In deze sessie nemen experts je mee in hoe je laadinfrastructuur op bedrijventerreinen kunt realiseren. We staan stil bij verschillende thema’s die van belang zijn: de laadbehoefte, netcongestie, de organisatiegraad op een bedrijventerrein en relevante projecten waar je op kunt aanhaken. Daarna gaan deelnemers onder begeleiding van experts praktisch aan de slag met hoe zij stappen kunnen zetten met laadinfra op de bedrijventerreinen waar zij actief zijn.
Sprekers:
- Marco Vellema (NAL-regio Oost)
- Liza Wilts (Enexis)
- Rick Rijersen van Buren (NAL regio Oost NL)
5. Personeel aantrekken en behouden: een groene oplossing
Jongere generaties hebben andere behoeftes op de werkvloer dan hun voorgangers en tegelijkertijd komt burn-out steeds vaker voor. Sla twee vliegen in één klap met vergroening als oplossing voor deze problemen op jouw bedrijventerrein. Hoe doe je dat dan? We beginnen met een interactief expertpanel zodat jij al je vragen kunt stellen. Daarna volgt buitenwerkshop door Buitenbedrijf en Donker Groep: Hoe laat je groen op je terrein werken voor welzijn? Alles over het hoe en waarom van het buiteneffect en hoe je dat op jouw bedrijventerrein kunt inzetten.
Sprekers:
- Rob de Wit (Werklandschappen van de toekomst)
- Marjolein van den Berg (Buitenbedrijf)
- Elwin de Vink (Donker Groep)
- Esther de Jong (Fontys)
6. Flexibel Vermogen: Samenwerken aan individuele en collectieve oplossingen voor netcongestie
Wat zijn de mogelijkheden om netcongestie op dit moment tegen te gaan? Daar gaan we tijdens deze sessie verder in duiken. De gespreksleider is Louis Koopman.
We beginnen met de actuele stand van zaken, met een focus op praktische maatregelen die ondernemers kunnen treffen. We analyseren niet alleen de huidige situatie, maar kijken ook naar concrete stappen die je nu al kunt zetten. Jan Straatman (Gelders Energieakkoord) neemt ons mee in het Gelderse Energieakkoord. Daarna vertelt Maarten de Vries (TKI Urban Energy) over de ontwerpprincipes voor veilige en eerlijke energiesystemen.
Vervolgens behandelen Krijn Ratsma (Energieke Regio), Jan Ros (La Coquerie) en Enzo Diependal (Rethink Zero) specifieke gevallen van netcongestie op bedrijventerreinen, waarbij we op zoek gaan naar de beste oplossingen en best practices. Daarna zijn er een aantal pitches van Cas Stork van Energiepartners, Hugo Niesing (Resourcefully), Brendan de Graaf (Get LYV) en Jorick Jans (Tibo).
We sluiten af met een boeiende paneldiscussie met experts, o.a. Ruben Schutte (Transitiemakers) waarin we de geleerde lessen en inzichten delen.
7. Energietransitie: Van langetermijnvisie naar concrete acties nu! (VOL!)
Op veel bedrijventerreinen zijn provincies, gemeenten, parkmanagers en ondernemersverenigingen bezig met het ontwikkelen van een langetermijnvisie. Er worden veel studies gedaan naar wat er nodig is om een bedrijventerrein energieneutraal of toekomstbestendig te maken.
Hoe zorg je ervoor dat het rapport niet in een lade beland, maar dat er ook daadwerkelijk actie wordt ondernomen? En hoe ga je om met de “nu” mentaliteit van ondernemers? Met deze vragen gaan we aan de slag in deze sessie. Dit doen we door een divers programma met een casus van bedrijventerrein Nijverkamp (Bastiaan de Jonge), een game over de werking van een energy hubs (Machiel Bakx), en inzichten van Stefan Romijn over hoe je niet alleen koplopers betrekt maar een breed draagvlak creëert onder ondernemers.
8. Bezoek aan Hessenpoort (VOL!)
Omdat we in Zwolle zijn, mag een bezoek aan het bedrijventerrein Hessenpoort niet ontbreken. We vertrekken met een bus vanaf Lumen naar Hessenpoort waar parkmanager Ilse Sijtsema ons ontvangt in de vergaderzaal Rova. Vanaf hier wordt de groep in drie gesplitst en zal elke groep hetzelfde programma krijgen. Er is maximaal plek voor 45 mensen en duur per bezoek is 25 minuten.
- Een bezoek aan de RWZI (Rioolwaterzuiveringsinstallatie) waar sinds december een elektrolyser van 1,2 MW staat en waarvan een van de restproducten (pure zuurstof) wordt gebruikt bij het zuiveringsproces van het waterschap. Eigenaar van de elektrolyser Jan Bastiaan en ingenieur Frank Portier geven een rondleiding.
- Presentatie door o.a. Jeike Wallinga, lector Energietransitie aan Hogeschool Windesheim, over het project ESTAB: rol van publieke stakeholders in de energietransitie op bedrijventerreinen.
- Ilse Sijtsema geeft een presentatie over de hobbels en successen op weg naar een Smart Energy Hub.
9. Help! Een energiehub, wat betekent dat voor ons?
In het eerste deel van onze sessie bespreken experts van onder andere Alliander de actuele ontwikkelingen rondom energie hubs en de nieuwste informatie over netcodes en contracten, naast het delen van relevante praktijkervaringen. We verkennen de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Deze sessie wordt afgerond met een interactief panel, waarbij vertegenwoordigers van TenneT en de ACM aanwezig zijn om vragen van deelnemers te beantwoorden.
In het tweede gedeelte van de sprintsessie krijgen deelnemers een unieke kans om actief bij te dragen, van elkaar te leren, en gezamenlijk aan innovatieve oplossingen te werken. Discussiethema’s omvatten toetreding en uittreding, verdeling van opbrengsten, en de financiering van assets. De resultaten van deze groepsdiscussies worden gedeeld, met ruimte voor het trekken van conclusies en het plannen van toekomstige acties. Meld je nu aan om samen te werken aan duurzame bedrijfsstrategieën en om je professionele netwerk uit te breiden.
Sprekers:
- Maya van der Steenhoven (Sustainable Scale Up Foundation)
- Suzanne Danneljan (Sustainable Scale Up Foundation)
- Rutger Beekman (Provincie Overijssel)
- Tom Huizen (Alliander)
- Wilko Wolbers (ACM)
- Heleen Groenenberg (TenneT)