
Jaarevent 2025 – De Sterren van het Bedrijventerrein: wie zet de grootste stap vooruit?
Tijdens het jaarevent van PVB, Werklandschappen van de Toekomst en NVvP vieren we vooruitgang, samenwerking en innovatie met de verkiezing ‘De Sterren van het Bedrijventerrein 2025’. Professionals, bedrijven en beleidsmakers die het afgelopen jaar werkten aan een toekomstbestendig bedrijventerrein krijgen de kans om hun succes zichtbaar te maken én te laten inspireren.
De drie categorieën
De verkiezing kent drie categorieën waarin je een project, dienst of initiatief kunt insturen – van jezelf of van iemand anders.
➡ Beste professional in de praktijk – Voor parkmanagers, aanjagers en verbindende ondernemers die samenwerken aan veiligheid, vergroening, innovatie of duurzaamheid.
➡ Meest impactvolle product of dienst – Voor bedrijven en leveranciers die bedrijventerreinen veiliger, aantrekkelijker of duurzamer maken met hun oplossing.
➡ Beleidsmaker met impact – Voor ambtenaren die met slimme regelgeving of sterke samenwerking bedrijventerreinen écht verder helpen.
In de schijnwerpers
De drie winnaars ontvangen een professionele videoreportage over hun project of initiatief. Deze video wordt breed gedeeld via onze netwerken, social media en relevante platforms. Zo brengen we niet alleen erkenning, maar ook zichtbaarheid en inspiratie voor anderen.

Hoe werkt het?
- Inzendingen via formulier op de website. Deze is gesloten.
- Publieksstemmen bepalen de top 5 per categorie.
- Een vakjury van experts beoordeelt de finalisten op impact, innovatie, samenwerking, duurzaamheid en schaalbaarheid.
- De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het evenement op 19 juni.
Planning in het kort
31 maart t/m 23 mei: Inzendperiode geopend
24 mei t/m 1 juni: Redactieslag
2 t/m 12 juni: Publieksstemmen
13 t/m 16 juni: Jurybeoordeling
19 juni: Uitreiking tijdens het jaarevent

De stemronde is gesloten
De publieksstemmen worden nu geteld. De top 5 per categorie gaat door naar de jurybeoordeling.
Beoordeling door vakjury
Een onafhankelijke vakjury van bedrijventerreinexperts beoordeeld de top vijf per categorie op de volgende elementen:
➡ Impact: Hoe groot is het effect op het bedrijventerrein of op bedrijventerreinen?
➡ Innovatie: Hoe vernieuwend is het project of product?
➡ Samenwerking: In hoeverre zijn verschillende partijen betrokken?
➡ Duurzaamheid & Toekomstbestendigheid: Hoe draagt het bij aan een toekomstbestendig bedrijventerrein?
➡ Schaalbaarheid & Inspiratie: Kunnen andere bedrijventerreinen dit voorbeeld makkelijk zelf toepassen?

De juryleden stellen zich aan jullie voor:
Aleida van den Akker
Ervaren beleidsmaker met een duurzame missie
Aleida van den Akker werkte van 1980 tot 2020 bij de provincie Zuid-Holland, waar ze zich onder meer richtte op milieu- en economische vraagstukken. Inmiddels met pensioen, maar nog altijd gedreven door de ambitie om bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken.
Pionier in duurzame samenwerking op bedrijventerreinen
Al in de jaren negentig zag Aleida de kracht van collectieve duurzaamheid op bedrijventerreinen. Ze ontwikkelde onder andere een handleiding voor afvalmanagement en experimenteerde met integrale duurzaamheidsaanpakken op verschillende terreinen. Vanuit haar rol bij de provincie stimuleerde ze samenwerking tussen ondernemers, parkmanagers en gemeenten met kennistrajecten en subsidieregelingen. Voor haar zijn bedrijventerreinen plekken waar alle duurzaamheidsthema’s samenkomen – inhoudelijk én procesmatig.
Eervol én inspirerend jurylidmaatschap
Voor Aleida is het jurylidmaatschap een eervolle taak. Ze haalt veel energie uit het lezen over de vele inspirerende initiatieven. Wat ooit voelde als trekken aan een dood paard, blijkt nu een levendige beweging vol kennis, daadkracht en ambitie.
Waar let Aleida op?
Bij de beoordeling van de finalisten kijkt Aleida vooral naar projecten en personen die ambitie weten te koppelen aan praktische uitvoerbaarheid. Ze waardeert zowel initiatieven die zich richten op specifieke thema’s als op de bredere organisatiegraad en bewustwording. Wat haar betreft zijn beide invalshoeken cruciaal – en dat maakt de keuze des te uitdagender.

Nico Meester
Ervaren gebiedsontwikkelaar met een visie op werklandschappen
Nico Meester werkt al ruim 25 jaar aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Wat begon met het uitgeven van bedrijfskavels groeide al snel uit tot een dieper besef: toekomstbestendige werklocaties vragen om veel meer dan een plat economisch model. Met zijn adviesbureau Nexus Management ERV richt Nico zich sindsdien op integrale gebiedsontwikkeling, met oog voor lange termijnwaarde.
Van bedrijventerrein naar werklandschap
Nico was een van de eersten die pleitte voor verplichte deelname aan parkmanagement, het opzetten van ondernemersfondsen en het verbeteren van infrastructuur. Inmiddels liggen zijn accenten op grotere maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit. Daarbij staat pionieren centraal – altijd in de rol van kwartiermaker of aanjager.
Gedreven jurylid met hart voor vernieuwing
De verkiezing ‘De Sterren van het Bedrijventerrein 2025’ sluit naadloos aan op Nico’s eigen missie: het zichtbaar maken en waarderen van pioniers en impactmakers. Hij is dan ook vereerd om als jurylid betrokken te zijn. Voor hem biedt de verkiezing een inspirerend kijkje in de veelzijdige ontwikkelingen op bedrijventerreinen in Nederland.
Waar let Nico op?
Nico beoordeelt de inzendingen op hun vernieuwende karakter, maar ook op praktische toepasbaarheid en schaalbaarheid. Innovatie is belangrijk, maar moet ook uitvoerbaar en navolgbaar zijn om écht impact te maken.

Sem Kokkelkorn
Jonge vastgoedprofessional met een frisse blik
Sem Kokkelkorn is student Vastgoedkunde aan Fontys in Eindhoven en woont in de omgeving van Sittard. Met zijn 21 jaar vertegenwoordigt hij de nieuwe generatie die werkt aan de toekomst van onze werkomgevingen.
Onderzoek naar gezonde, groene bedrijventerreinen
Sem verdiept zich in de leefomgeving en gebiedsontwikkeling van bedrijventerreinen. Zijn focus ligt op vergroening en het bevorderen van gezondheid op deze terreinen – thema’s die steeds belangrijker worden in het streven naar duurzame werklocaties. Met een frisse en analytische blik kijkt hij naar hoe bedrijventerreinen kunnen bijdragen aan welzijn en duurzaamheid.
Een leerzame en inspirerende kans als jurylid
Voor Sem betekent het jurylidmaatschap een kans om zijn kennis te verdiepen, zijn netwerk te verbreden en actief bij te dragen aan het beoordelen van vernieuwende projecten. Hij ziet dit als een mooie stap in zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Waar let Sem op?
Bij de beoordeling richt Sem zich op de impact van innovaties, de mate van samenwerking tussen betrokken partijen en hoe een project of initiatief bijdraagt aan een gezonde, prettige werkomgeving. Wat hem betreft zijn dit de sleutelcriteria voor een toekomstbestendig bedrijventerrein.

Guus Mulder
Gedreven innovator binnen de energietransitie
Guus Mulder is al zijn hele carrière actief in de energietransitie in de gebouwde omgeving. Als programmamanager bij TKI Urban Energy werkt hij dagelijks aan het versnellen van innovaties om de omslag naar een duurzame leefomgeving mogelijk te maken.
Aanjager van verduurzaming op bedrijventerreinen
Guus’ betrokkenheid bij bedrijventerreinen begon meer dan 15 jaar geleden bij TNO, waar hij via het Programma Energietransitie Gebouwde Omgeving samenwerkte met bedrijventerreinen die voorop liepen in verduurzaming. Toen bleek dat grootschalige verduurzaming economisch haalbaar was, maar de overheid nog achterbleef, richtte hij samen met partners stichting BE+ op. Deze landelijke beweging had een heldere ambitie: 250 bedrijventerreinen energiepositief maken. Met tools als de Energiepotentieelscan en het model voor een gebieds-ESCo bracht BE+ de energietransitie op bedrijventerreinen in een stroomversnelling. Later stond Guus mede aan de basis van PVB Nederland, dat het werk van BE+ voortzet en versterkt.
Met trots jurylid
Guus is trots op wat er inmiddels is bereikt en heeft groot respect voor de vele bevlogen mensen die zich inzetten voor de verduurzaming van bedrijventerreinen. Hij is dan ook blij dat hij als jurylid een aantal van hen via deze verkiezing extra waardering mag geven.
Waar let Guus op?
Guus let in het bijzonder op initiatieven die hun resultaten delen en daarmee anderen inspireren. Ook kijkt hij naar de mate van innovatie: zijn er nieuwe technieken of thema’s opgepakt én daadwerkelijk gerealiseerd? Voor hem is impact breder dan het eigen terrein – het gaat om het aanwakkeren van een beweging.