- locatie: Bedrijvenpark Twentekanaal, Hengelo
- oppervlakte: 307 ha
- hoeveelheid bedrijven: 350 bedrijven
- contactgegevens parkmanager: Gerdi de Vries, parkmanager@twentekanaal.com, 06-53250351 (Belangenvereniging Bedrijvenpark Twentekanaal)
- https://www.twentekanaal.com/
Het bedrijvenpark Twentekanaal in Hengelo is een van de grootste en belangrijkste bedrijventerreinen in de regio. De omvang biedt een kans voor het bedrijventerrein om een groot aandeel te hebben in de verduurzamingsopgave in de regio, zo zag onder andere de gemeente Hengelo. In 2023 werd besloten om die kans te benutten. De ondernemers op Twentekanaal waren toen al enkele jaren flink bezig met verduurzamen. In de zomer van 2023 sloegen zij de handen ineen met elkaar, de gemeente Hengelo en een gebiedsregisseur, om in een meerjarig programma samen te gaan werken aan een toekomstbestendig bedrijventerrein.
De gemeente Hengelo was graag bereid aan dit programma bij te dragen, onder meer omdat het zo waardevolle kennis en ervaring op kon doen voor het toekomstbestendig maken van andere bedrijventerreinen in Hengelo. De gemeente stelde in 2023 daarom alvast 50.000 euro ter beschikking om het project financieel te ondersteunen, en reserveerde voor de twee komende jaren nog eens vergelijkbare bedragen. Bij positieve resultaten kon de gekozen werkwijze dan voortgezet. De ondernemers investeerden ook zelf in het programma, naast de verduurzamingsmaatregelen die ze namen. Die middelen enerzijds en het commitment van alle betrokken partijen anderzijds, bleken belangrijke succesfactoren.
Op het bedrijvenpark zijn de ondernemers, onder begeleiding van de gebiedsregisseur, aan de slag gegaan met concrete projecten op het gebied van energie, natuur en mobiliteit. De gemeente Hengelo, Belangenvereniging Bedrijvenpark Twentekanaal (BIT) en Transitiemakers geven uitvoering aan het programma Toekomstbestendig Twentekanaal. Transitiemakers vervult de rol van rol van gebiedsregisseur. Zo brengen de ondernemers in beeld hoeveel energie er wanneer wordt verbruikt, om vervolgens te kunnen bepalen waar energie bespaard kan worden. Vanzelfsprekend is ook energieopwekking onderdeel van het programma, bijvoorbeeld door parkeerplaatsen te overkappen met zonnecarports. De energiegrootverbruikers op het terrein hebben een koplopersgroep gevormd waarin actief kennis en plannen wordt uitgewisseld over de mogelijkheden om energiedata uit te wisselen en zo pieken uit het elektriciteitsnetwerk te halen. Er wordt ook gewerkt aan het ontlasten van dat elektriciteitsnetwerk met een smart energy hub, waardoor lokaal opgewekte elektriciteit (en warmte) opgeslagen en gedeeld kan worden. Voor zero emissie mobiliteit wordt gewerkt aan een laadinfrastructuur op het bedrijvenpark, en ook aan de biodiversiteit wordt gewerkt door te kijken hoe het bedrijvenpark vergroend kan worden. Zodat het bedrijventerrein zelfs aantrekkelijk zou kunnen worden voor wandelaars en fietsers.
De publiek-private samenwerking die in Hengelo is opgezet laat zien dat zowel gemeente als bedrijven in gezamenlijkheid stappen durven te zetten om als collectief te verduurzamen. De samenwerking levert alle partijen ook veel op, want een opgave als deze kunnen ondernemers doorgaans niet zelfstandig oplossen.
Meer weten over Twentekanaal?
Kijk op de website van Transitiemakers!