Toolkit
Er zijn veel praktische handvatten, tools en middelen beschikbaar om aan de slag te gaan met de verduurzaming van bedrijventerreinen.
Energy Efficient SME
Een aantal is verzameld in het internationale platform Energy Efficient SME. Hier is trainingsmateriaal beschikbaar, wordt doorgelinkt naar beschikbare tools en zijn best practices te vinden. Deze kunnen je stap voor stap meenemen door het proces om tot collectieve verduurzamingsprojecten te komen. Naast concrete trainingen en tools worden ook internationale voorbeelden gedeeld en is toegang tot het Nederlandse en EU-brede platform beschikbaar om ideeën, tips en feedback uit te wisselen of vragen te stellen.
Stappenplan voor het aanpakken van een bedrijventerrein zonder enige vorm van organiserend vermogen
Dit stappenplan is geschreven vanuit het perspectief van een aanjager. Een aanjager is een persoon die de opdracht heeft gekregen om het organiserend vermogen op bedrijventerreinen in een bepaald gebied op te zetten of verder te ontwikkelen. Deze opdracht kan een aanjager hebben gekregen van o.a. PVB Nederland, een gemeente, of een provincie.
Dit stappenplan is specifiek voor bedrijventerreinen waar nog geen enkele vorm van organiserend vermogen is.
Legal Decision Support Tool van R-ACES
Een andere tool die jou zou kunnen helpen is de Legal Decision Support Tool van R-ACES. Juridische aspecten van energie-uitwisseling worden vaak als complex ervaren en kunnen jouw project vertragen. De Legal Decision Support Tool is ontworpen om de juridische barrière te verlagen en je te helpen energie-uitwisselingsprojecten te ontwikkelen tussen potentiële leveranciers en klanten.
Serious game: Energietransitie op bedrijventerreinen
Deze serious game heeft als doel om het gesprek over de energietransitie op bedrijventerreinen een stap verder te brengen. Met behulp van de serious game kan het draagvlak voor de energietransitie op het bedrijventerrein worden vergroot, en worden hier concrete acties aan verbonden.