Podcast ONL x PVB Nederland

05-09-23

Wat is nodig voor ondernemers op bedrijventerreinen om te verduurzamen? Luister mee naar deze podcast waarin Jeroen Bosma, programmaleider bij PVB Nederland, samen met ONL-voorman Hans Biesheuvel in gesprek gaat over de mogelijkheden en uitdagingen tot verduurzaming.

Je luistert de podcast hier.

Nederland telt ongeveer 3.800 bedrijventerreinen waar volop mogelijkheden liggen om te verduurzamen. “Verduurzaming is een taak van de ondernemers zelf, maar er is ook een voorfase waarin ondersteuning van de overheid nodig is”, legt Bosma uit. Het is noodzakelijk om een businesscase te hebben om ondernemers mee te krijgen en het blijkt best ingewikkeld als het gaat om verduurzaming. Om de ideeën van ondernemers uit te voeren, is samenwerking en coördinatie met andere partijen noodzakelijk en daar helpt PVB bij.

Biesheuvel: “Zijn ondernemers klaar voor de verduurzamingsslag? Bosma: “Niemand is tegen verduurzaming, maar hoe en waar haal ik het geld vandaan? En hoe contineer ik de eigen bedrijfsvoering. Op het moment dat deze randvoorwaarden worden ingevuld, zijn ondernemers daar klaar voor.” Ondernemers willen inzicht in de beschikbare regelingen en in financieringen. Ook is behoefte aan begeleiding, verbinden en kennis. Binnen het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen wordt gewerkt aan het goed zichtbaar maken van de bestaande regelingen.

door | 05-09-23