Groene Gezonde Bedrijventerreinen

31-08-23

We weten allemaal dat vergroening op bedrijventerreinen nodig is, maar wat levert het nou eigenlijk écht op?

Stichting steenbreek heeft in samenwerking met de provincie Zuid-Holland een boekje ontwikkeld dat de voordelen van de vergroening van bedrijventerreinen uitlegt, waaronder de financiële voordelen. Ook biedt het boekje een concreet stappenplan om vergroening te realiseren.

Een van de financiële afwegingen die wordt omschreven: “De beheerkosten van een bloemrijke zone van 100 vierkante meter bedragen ongeveer 50 euro per jaar, maar de winst die behaald wordt door het afvangen van fijnstof en de belevingswaarde is 1780 euro op jaar basis… Niet kwantitatief meegeteld zijn dan de mogelijkheid van groen om water op te vangen en de voordelen voor flora en fauna.” Ook blijkt uit onderzoek dat het hebben van groen in de directe leefomgeving kan leiden tot 10.000 euro/ha/jaar minder zorgkosten en 47.000 euro/ha/jaar minder ziekteverzuimkosten.

Daarnaast zijn er nog een tal van andere voordelen omschreven zoals de verbetering van de biodiversiteit, verbeterde afvoer van regenwater en gezondheidsvoordelen voor werknemers. De voordelen zijn dan ook talrijk, maar waar begin je dan? Het boekje geeft je concrete voorbeelden van vergroening opties, zoals groene daken, groene gevels en groene stroken. En om ook daadwerkelijk tot de succesvolle vergroening van een bedrijventerrein te komen is er ook een stappenplan geformuleerd:

Stap 1: Partijen inventariseren
Stap 2: kennis verzamelen
Stap 3: het gesprek
Stap 4: Plan van aanpak
Stap 5: uitvoering

Lees het volledige boekje hier.

Ben je geïnteresseerd in verdiepend onderzoek? Dan is dit een leestip.

door | 31-08-23