Home / Agenda / Kick-off voor nieuwe aanjagers 

Kick-off voor nieuwe aanjagers 

Een evenement van PVB

Donderdag 10 Oktober 2024

van 09:30 tot 17:00

Lelystad

Van der Valk Hotel

Larserplein 1
8226PB

Deze startbijeenkomst is voor iedereen die voor het eerst als aanjager aan de slag gaat, in het kader van de SPUK-regeling.

pvb

Welkom in het aanjagersnetwerk!

Graag nodigen we je uit voor de kick-off op donderdag 10 oktober in Lelystad. Na een kennismakingsronde gaan we, als bedrijventerreinen-professionals onder elkaar, in op het aanjagen van organiserend vermogen en op de functie ‘aanjager’ in relatie tot de SPUK-regeling.

Vanaf de netwerklunch zijn alle andere aanjagers ook uitgenodigd. ’s Middags vindt namelijk de reguliere aanjagersbijeenkomst plaats. Op deze bijeenkomst, die twee keer per jaar wordt georganiseerd, behandelen we vakinhoudelijke thema’s. Daarnaast is het een mooie netwerkgelegenheid.

Voor deze bijeenkomst moet je je aanmelden. Geef je bij voorkeur uiterlijk vrijdag 4 oktober op!

 

Programma

9.30 – 10.00: Inloop

Inloop met koffie, thee en klein ontbijt

10.00 – 10.45: Voorstelronde en introductie PVB

Voorstelronde en introductie PVB

  • Welkom en introductie PVB
    Christa de Ruyter, programmamanager
  • Iedereen stelt zich voor
  • Vervolg introductie PVB
    Sophie Konijnenbelt, communitymanager

10.45 – 11.15: De aanjager in de praktijk

  • De ervaringen van Maarten Bunnik 
    Maarten werkt als aanjager in Drenthe en werkt daarnaast als projectfinancier voor Energiefonds Drenthe. Maarten vertelt wat hij in zijn werk als aanjager is tegengekomen.
  • Het opzetten en onderhouden van structurele samenwerkingen
    De praktijk leert dat een goede organisatiegraad een randvoorwaarde is voor het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen. Hoe organiseer je dat alle partijen met elkaar om tafel gaan (en blijven)?
    Jeroen Bosma, projectmanager regionale organisaties
    Ad van den Berg, aanjager in Zuid-Holland

11.15 – 12.00: Groepsopdracht:

  • Groepsopdracht ‘krantenredactie 2030’ over het bedrijventerrein van de toekomst
  • Korte presentaties & afsluiting van de kick-off
    moderator: Jeroen Bosma

Na 12.00 voegen nog meer aanjagers zich bij ons en begint de plenaire bijeenkomst.

12.00 – 13.00: Aanjagerslunch in de Skybar

Vanuit de Skybar op de 16e verdieping kijk je uit over Lelystad Airport Businesspark.

13.00 – 13.15: Welkom!

  • Welkom 
    Sophie Konijnenbelt, communitymanager a.i. 
  • Het verdiepingsprogramma kort toegelicht
    Vanaf oktober kun je je voor uiteenlopende verdiepingssessies opgeven. Richard Nievaart, manager projecten, geeft een korte toelichting op het programma.

13.15 – 15.00: Verdiepingssessie: watertekort is de nieuwe netcongestie

Water wordt in hoog tempo schaarser. Binnenkort is het voor groot- en middenverbruikers niet langer vanzelfsprekend om een wateraansluiting te krijgen. Waar kennen we dat ook weer van..? Anderzijds komt op veel bedrijventerreinen ook veel wateroverlast voor. In deze sessie komen verschillende invalshoeken aan bod:

  • Innovatie: de duurzame waterketen van Lelystad Airport Businesspark
    Dennis Meerburg is gebiedsontwikkelaar en duurzaamheidsexpert bij Lelystad Airport Businesspark (LAB) en SADC. Bij LAB Lelystad is circulair water de standaard. Het grijswater van alle bedrijven wordt afgevoerd naar het Waterlab*, waar het wordt opgewekt naar schoon proceswater. En in plaats van een traditioneel riool heeft LAB Lelystad een waterbesparend vacuümriool.
  • Hergebruik van drinkwater op bestaande bedrijventerreinen
    Gerrit Dommerholt is projectleider bij Jotem Watersolutions. Hij vertelt welke watertechnieken toepasbaar zijn op oudere bedrijventerreinen, oftewel het type terrein waar aanjagers het vaakst mee te maken hebben.
  • Case: de wateraanpak van Roermond
    Vanessa Silvertand, consultant Nieuwe Economie bij OML – en een van de nieuwe aanjagers – legt uit welke strategie zij voor een bedrijventerrein in Roermond ontwikkelde om watertekort te voorkomen. Een waterscan van De Waterbank bracht vraag & aanbod van grijswater in kaart. Dit was het begin van een effectieve aanpak voor wateruitwisseling.
  • Klimaatadaptatie: slim omgaan met regenwater op bedrijventerreinen
    Edwin van der Strate, manager klimaatadaptatie bij Tauw, vertelt over mogelijkheden om maatregelen tegen wateroverlast te combineren met een strategie tegen watertekort. 

15.10 – 16.00: Verdiepingssessie: pitchen voor ondernemers

  • Effectief pitchen
    Er is vaak weinig tijd om aan een ondernemer uit te leggen wie je bent, wat je kunt betekenen en wat jij graag van de ondernemer wilt weten. In deze sessie leer je hoe je jouw verhaal in een krachtige pitch aan ondernemers en andere stakeholders presenteert.
    Moderators: Jeroen Bosma & Richard Nievaart
  • Slotwoord
    Bert Strijker, mede-initiatiefnemer van programma PVB

*16.45 – 17.15: Rondleiding in het waterlab – optioneel

Het waterlab
Dennis Meerburg biedt een rondleiding aan voor diegenen die het waterlab op LAB Lelystad met eigen ogen willen bekijken. We vertrekken om 16.45 per auto naar het waterlab. De rondleiding duurt ca. een kwartier.

Ben je niet met de auto, dan zorgen wij dat je met iemand kunt meerijden.

16.00 – 17.00: Netwerkborrel

Borrel met hapjes in de Skybar.

Na afloop van het middagprogramma kunnen belangstellenden een rondleiding volgen in het Waterlab, vijf minuten rijden vanaf het Van der Valk Hotel. We vertrekken om 16.45 per auto (wie niet per auto is gekomen kan meerijden). De rondleiding duurt ca. een kwartier en is een mooie toevoeging aan de presentatie over LAB!

Het Van der Valk Hotel Lelystad is goed bereikbaar per auto en OV. Bekijk hier de routebeschrijving. Op het parkeerterrein zijn snellaadpalen beschikbaar en parkeren is gratis.

Geef je bij voorkeur uiterlijk vrijdag 4 oktober op!